Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud zprostil obžaloby muže, který zabil nožem útočníka

Českobudějovický krajský soud dnes zprostil obžaloby jednatřicetiletého muže, který předloni při své obraně ve Volarech na Prachaticku zabil při potyčce jiného muže. Obžalovaný tehdy vrazil útočníkovi nůž do temene hlavy. Státní zástupce jej obžaloval z vraždy. Českobudějovický soud muže osvobodil už loni v červnu, jeho rozhodnutí ale na podzim zrušil vrchní soud a vrátil případ do Českých Budějovic. Dnešní rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se zatím nevyjádřil, zda se odvolá.

Soud má za to, že obžalovaný jednal v nutné obraně. Není možné v tom spatřovat trestný čin,“ řekl předseda senátu krajského soudu Ondřej Vítů. Podle státního zástupce Petra Žižky mladšího je podstatný následek, jenž po konfliktu nastal. Proto si myslí, že usmrcení by mělo být důsledně objasněno. „Základem je vyhodnocení důkazů, které tady jsou rozporné. V případu figuruje několik svědků a každý vypovídá jinak. A v podstatě záleží na úhlu pohledu, z jakého se na to člověk podívá,“ uvedl Žižka.

Nechci vypovídat. K celé věci jsme se už vyjadřoval,“ řekl dnes obžalovaný před soudem. Podle svých dřívějších výpovědí se tehdy dostal do konfliktu s jiným mužem. Oba se potkali v hospodě. Z ní pak obžalovaný odešel domů, kam za ním následně přišel i druhý muž.

Tvrdil, že jsem v hospodě napadl jeho sestru," uvedl obžalovaný při přípravném řízení u policie. Dodal, že se bál o život, protože jej útočník škrtil, a proto použil nůž, který našel. „Pořád to mám před očima, bál jsem se, že mě zabije, lituju toho, co se stalo,“ řekl dnes obžalovaný při své závěrečné řeči. 

Státní zástupce požadoval trest odnětí svobody za zločin vraždy. Obhajoba trvala na zproštění obžaloby.

Autoři

Štítky státní zástupce, Krajský soud v Českých Budějovicích, České Budějovice, okres Prachatice, Volary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zprostil obžaloby muže, který zabil nožem útočníka  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.