Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

AKTUALIZOVÁNO: Jihočeská Kobra odhalila závažný daňový podvod, patrně jde o LevneElektro

Závažný případ daňového podvodu řeší během června jihočeští kriminalisté, celníci a pracovníci finančního úřadu. Akce je rozplétána daňovou Kobrou pod krycím názvem Eden. Podle nepotvrzených informací Budějcké Drbny případ souvisí se společností LevneElektro.

„Podezřelé osoby vytvářely s cílem zkrácení DPH účelové obchodní řetězce firem, prostřednictvím nichž realizovaly pravděpodobně od roku 2013 nákupy a prodeje elektroniky od dodavatelů z jiných členských států Evropské unie, čímž českému státu způsobily škodu, která je předběžně vyčíslena na několik desítek milionů korun,“ zmiňuje mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

ČTĚTE TAKÉ: Budějcký e-shop LevneElektro nefunguje. Příjem objednávek už není možný

Kromě fyzických osob podezřívá Kobra z podvodů i jistou společnost E... s. r. o., jež měla před Finančním úřadem pro Jihočeský kraj uplatňovat odpočet daně. Podle informací redakce je právě touto společností LevneElektro.

Policisté během června zajistili finanční hotovost, prostředky na bankovních účtech, osobní vozy a nemovitost. „Jihočeští kriminalisté celý případ prověřují pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného formou spolupachatelství. V tomto případě trestní zákoník hovoří o ‚sazbě‘ deseti let odnětí svobody,“ dodal Matzner.

AKTUALIZOVÁNO (17:10):

Vyjádření Petra Václava mladšího ze společnosti ELEKTRA PV s. r. o. (LevneElektro) v plném znění na jeho FB profilu:

Vyjádření společnosti ELEKTRA PV s.r.o. (dále jen Elektra) k dnešním (30. 6. 2016) mediálním zprávám serveru ihned.cz:

  1. U společnosti probíhají bezmála 3 roky různé kontrolní úkony finančního úřadu (postupy k odstranění pochybností, daňová kontrola). Elektra po celou dobu s finančním úřadem spolupracuje, předkládá důkazní prostředky, poskytuje vyjádření; v žádném případě nehraje roli „mrtvého brouka“.
  2. Protože je Elektra toho názoru, že některé z úkonů finančního úřadu jsou mimo rámec zákona, brání se proti nim soudní cestou.
  3. Po celou tuto dobu Elektra nikterak nezpochybňovala právo finančního úřadu na provádění daňové kontroly, rovněž ani nezpochybňovala svoje důkazní břemeno.
  4. O skutečnosti, že je jedná o komplexní a složitou otázku, svědčí už sama délka trvání kontrolních úkonů, která je značně za hranou běžné délky kontrol.
  5. Důvodem pro pozastavení činnosti Elektry však nebyla daňová kontrola jako taková, ale vydání zajišťovacích příkazů, blokace bankovních účtů a majetku společnosti, což fakticky znemožnilo další činnost a paralyzovalo společnost.
  6. Elektra zdůrazňuje, že v době vydání zajišťovacích příkazů (a rovněž i k dnešnímu dni), nebyla daňová kontrola ukončena, v dané věci nebyla doměřena žádná daň. Společnost ani žádný z jejích jednatelů nebyl odsouzen k žádnému trestnému činu.
  7. Elektra i oba její jednatelé důrazně odmítají nařčení, že by se jakkoliv vědomě zapojili, natož pak organizovali či jinak participovali na jakýchkoliv podvodných jednáních, daňových či jiných. Pro ilustraci Elektra uvádí, že na daních a ostatních odvodech zaplatila Českému státu v letech 2008 až 2016 bezmála 190 mil Kč.
  8. Vyjádření finanční správy, že „nezbavení mlčenlivosti chápeme tak, že zásadním způsobem zpochybňuje deklarovanou „čistotu“ (viz http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/nepresnosti-v-mediich/2016/reakce-na-tiskovou-zpravu-Unie-danovych-poplatniku-7424), Elektra za daného stavu věci snad ani nebude blíže komentovat.

Bojumeme, Petr.

Foto Bramberka Nová

Štítky podvod, finanční úřad, daň, Drbna.cz, Evropská unie, Petr Václav, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUALIZOVÁNO: Jihočeská Kobra odhalila závažný daňový podvod, patrně jde o LevneElektro  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.