Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policie vyjížděla k víkendové hudební akci na louce. Hudba rušila lidi i zvířata

Několik desítek lidí, auta, karavany, stany a hlasitá hudba. Taková byla víkendová akce na louce ve Valtínově na Jindřichohradecku. Místní lidé si stěžují na technoparty. Podle policie, která na místo dvakrát na žádost majitele okolních pozemků, Lubomíra Kloibera, vyjížděla, se ale o technoparty údajně nejednalo. Akce byla ohlášena jako soukromá oslava s taneční hudbou.

„Cestou obecního úřadu byla ohlášená soukromá oslava s pořadatelskou službou, konala se na pronajatém soukromém pozemku,“ řekl za jihočeskou policii její mluvčí Jiří Matzner

Nicméně obyvatelé Valtínova rozdíl příliš nevidí. Dunivá hudba se podle nich ozývala do brzkých ranních hodin.

„V noci do jedné hodiny do rána jsme nespali. Máme malou tříletou dceru. A je jediné štěstí, že ta spala, jinak volám policii taky,“ rozčiluje se Pavel Doležal z Valtínova.

Hlasitá hudba ale nebyla to jediné, co místním lidem vadilo. Poukazují také na to, že se účastníci soukromé oslavy, na kterou byla pozvánka i na facebookových stránkách, „producírovali“ po ostatních pozemcích, a jak říká majitel okolních pozemků Lubomír Kloiber, dokonce přes ně jezdili auty, což si také nafotil.

„Tak tu máme další mejdan na luxusním místě, cesta bude vyznačena z hlavní silnice a parkujte prosím jen na vyznačeném místě, na louce, kterou budeme mít pronajatou, abychom se vyhnuly problémům se sousedy, budeme vybírat 50kc za auto, pro majitele louky,“ tak zněla informace k akci, na kterou byla pozvánka na facebookových stránkách.

„K pozemku, kde se akce konala, vede jen příjezdová cesta, která není už desítky let používaná a podle toho také vypadá. Jinak ze všech třech ostatních stran vlastním pozemky já,“ říká Lubomír Kloiber, kterému podle jeho slov začala jezdit auta přes jeho pozemek hned od začátku akce.

„Upozorňoval jsem na to, že jedou po mém pozemku. S několika lidmi z těch aut jsem mluvil. Navíc jsem na svém pozemku našel ležícího člověka, který nejevil známky života. Řekl jsem mu, ať vstane, ale on se ani nehnul,“ vysvětluje Lubomír Kloiber, který nakonec zavolal policii a to dokonce dvakrát.

„Na místě bylo zjištěno, že přes louku několik osob přejíždělo na pozemek akce. Policisté to řeší jako přestupek proti majetku a proti občanskému soužití, přestože pozemek oznamovatele nebyl označen jako soukromý. O zajištění parkování a přístupové cesty se však měla pravděpodobně postarat pořadatelská služba. Na místo pak ještě policisté vyjížděli k nehybnému člověku na louce. Bylo zjištěno, že slavící osoba usnula na louce a je v pořádku. Policisté budou po organizátorovi akce požadovat vysvětlení, hrozí mu postih za přestupkové jednání,“ sdělil za policii Jiří Matzner.

Lubomír Kloiber poukazuje na to, že všechna vozidla, pokud se chtěla dostat na louku, kde se víkendová akce konala, musela projet přes jeho pozemky, vzhledem ke stavu cesty, o které se již zmínil. Navíc, jak říká, podobná akce se ve Valtínově konala i loni a i tehdy prý byla přizvána kvůli podobným problémům policie.

„Nejde opravdu ani tak o ty decibely. I když kousek odtud mám dobytek a ten z toho byl celý divoký, i v noci stál a nechápal, co se děje,“ ukazoval Lubomír Kloiber i v jednu v noci na stojící krávy.

„Bojíme se hlavně, abychom v seně, které pro dobytek máme, neobjevily po této akci věci, které tam nepatří,“ vysvětluje a říká, že zatím na svých pozemcích objevil poházené kelímky od pití i pozůstatky po lidech, kteří zde vykonávali potřebu, přestože na louce, kde se akce konala, stálo několik chemických toalet.  

„Mám strach už jít do lesa na houby z toho důvodu, že tam můžou být třeba i injekční stříkačky a všude naděláno,“ bojí se Pavel Doležal. Připouští ale, že injekční stříkačky v lese zatím neviděl.

„V každém případě s tím ale nesouhlasím a jestli to tady ještě jednou bude, volám policajty taky,“ říká Pavel Doležal a potvrzuje slova Lubomíra Kloibera, že podobná akce se na stejném místě konala i minulý rok.

K případu se Budějcké Drbně vyjádřil i Vladimír Šamal, starosta Kunžaku, pod který obec Valtínov patří.

„Byla to soukromá akce na soukromém pozemku, takže oni nám jenom oznámili konání. Nahlásili nám to, ukázali souhlasy vlastníků a my jsme bohužel trpně přihlíželi a báli se, co přijde,“ říká starosta a dodává, že souhlas od města prý organizátoři vzhledem k tomu, že se akce konala na soukromém pozemku, nepotřebovali.

„Nemáme možnost to zakázat,“ vysvětluje.

Stanislav Novák, který svůj pozemek na akci poskytl, se domnívá, že rozhodně žádný problém nenastal.
„Žádné problémy nebyly, nikdo se tady nepral, všechno je v pořádku,“ říká Stanislav Novák, který také potvrdil, že podobná akce se na jeho pozemku konala i minulý rok.

„Minulý rok i teď bylo všechno v pořádku,“ opakoval Novák.

Lubomír Kloiber je rozhodnutý, že tentokrát situaci jen tak odeznít nenechá.

„Podám trestní oznámení na neznámého pachatele, který umožnil konání této akce na pozemku, který k tomu není v žádném případě uzpůsoben,“ dodává Kloiber.

Autoři | Foto Petr Hora, Lubomír Kloiber

Štítky pozemek, louka, policie, Valtínov, Pavel Doležal, okres Jindřichův Hradec, Stanislav Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyjížděla k víkendové hudební akci na louce. Hudba rušila lidi i zvířata  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.