Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Finanční úřady zašlou složenky k dani z nemovitosti a rozšíří pokladní hodiny

Jihočeské finanční úřady zašlou i letos poplatníkům složenky k zaplacení daně z nemovitosti a rozšíří pokladní hodiny. Mluvčí českobudějovického finančního ředitelství Jana Králová řekla ve čtvrtek agentuře Mediafax, že pro včasné zaplacení daně je posledním dnem úterý 31. května.

Finanční ředitelství v Českých Budějovicích upozorňuje daňovou veřejnost, že se blíží termín pro zaplacení daně z nemovitostí. Pro poplatníky, jejichž celková roční daňová povinnost na rok 2011 nepřesahuje 5000 korun, je pro včasné zaplacení daně posledním dnem úterý 31. května 2011.

"Přesahuje-li celková roční výše daně tuto částku, musí poplatníci uhradit ve shodném termínu splátku ve výši poloviny celkové roční daňové povinnosti a zbytek postačí uhradit do 30. listopadu 2011. Poplatníci s celkovou roční daňovou povinností větší než 5000 provozující zemědělskou výrobu a chov ryb mohou daň uhradit ve dvou stejných splátkách do 31. srpna 2011 a do 30. listopadu 2011. Daň lze zaplatit k 31. květnu 2011 najednou i v případě, že celková výše roční daňové povinnosti přesáhne částku 5000 korun," vysvětlila Králová.

Dnem úhrady daňové povinnosti je datum připsání finančních prostředků na účet správce daně a nikoliv datum odepsání z účtu daňového subjektu. "Poplatníci by s tím měli počítat a v případě bezhotovostní úhrady daňové povinnosti nebo při platbě složenkou na poště zaplatit daň s několikadenním předstihem," dodala Králová.

Pro informování poplatníků o platbě daně z nemovitostí využije česká daňová správa i v letošním roce centrální zpracování a hromadnou distribuci složenek pro platby daně z nemovitostí. Projekt „daňové složenky“ byl od 1. ledna, proto dříve zasílanou daňovou složenku nahradila standardní složenkou typu A. Daňový poplatník musí počítat s úhradou manipulačního poplatku.

"Složenky jsou i nadále předtištěny veškerými potřebnými údaji k provedení platby daně, pouze výši částky zasílané na úhradu daně z nemovitostí musí vyplnit poplatník sám. Informace o případném přeplatku či nedoplatku na dani z předchozích zdaňovacích období, stanovené výši daně a počtu splátek daně na rok 2011 je včetně termínu splatnosti uvedena na alonži každé složenky. Nedoplatek či přeplatek je nutno zohlednit ve výši poukazované částky daně na rok 2011," doplnila Králová.

Daň lze i nadále zaplatit bezhotovostním převodem z bankovního účtu, a také v hotovosti na pokladně finančního úřadu. "Pokud se daňový poplatník rozhodne zaplatit daň z nemovitostí osobně na pokladně finančního úřadu, budou jako preventivní opatření před vznikem front všechny pokladny jihočeských finančních úřadů od 23. do 31. května 2011 otevřeny každý pracovní den. Informace o pokladních hodinách podá každý finanční úřad," uvedla Králová.

Finanční úřady v jihočeském regionu v současné době dokončují vyměření daně z nemovitostí na zdaňovací období roku 2011. V současné době finanční úřady poplatníkům daně oznamují rozhodnutí o vyměřené výši daně, a to převážně prostřednictvím hromadných předpisných seznamů, které jsou zpřístupněny k nahlédnutí na jednotlivých finančních úřadech.

Složenky se budou rozesílat a doručovat podle Králové v průběhu první poloviny května postupně tak, aby všichni poplatníci mohli daň z nemovitostí na zdaňovací období roku 2011 bez problémů zaplatit včas.

autor: Dobrin Stojcev
 

Štítky daň, finanční úřad, Jana Králová, Mediafax, platba, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční úřady zašlou složenky k dani z nemovitosti a rozšíří pokladní hodiny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.