Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín loni vyrobil méně elektřiny, Jihočechům by vydržela pět let

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 15,66 TWh elektřiny. Více Temelín vyrobil jen v roce 2017, konkrétně 16,48 TWh. Nižší výrobu způsobily dvě plánované odstávky, které v součtu trvaly 121 dní.

Jelikož čísla spoustě lidí nic neříkají, mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták přináší několik konkrétních příkladů: „Loňská výroba Temelína by všem českým domácnostem vystačila na dvanáct měsíců. Jihočeské domácnosti by loňskou výrobu Temelína spotřebovávaly přibližně 12,5 roku. Celému Jihočeskému kraji by loňská elektřina z Temelína vystačila na pět let," vypočítává Marek Sviták.

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 15,66 TWh elektřiny. Jedná se o historicky druhou nejvyšší výrobu jihočeské jaderné elektrárny. Více Temelín vyrobil jen v roce 2017, konkrétně 16,48 TWh.

Podle slov mluvčího se Temelín na tuzemské výrobě podílí přibližně patnácti procenty, dohromady s druhou jadernou elektrárnou v Dukovanech kryjí třetinu domácí produkce elektřiny.

Společně Dukovany a Temelín dodaly loni do přenosové sítě téměř 30 TWh elektřiny, o necelé 0,2 TWh více než v roce 2017. „Na nárůst měla rozhodující vliv výrazně vyšší meziroční výroba v Dukovanech, více elektřiny než byl roční plán dodal do přenosové sítě i Temelín," řekl Sviták.

Dobrou zprávou je, že ceny elektřiny v příštích letech neovlivní stavba horkovodu pro přívod tepla z Temelína do Budějc, kterou kompletně financuje ČEZ. „Cena silové elektřiny se vytváří na energetické burze. Navíc elektřina a teplo jsou rozdílné komodity. Cena temelínského tepla je dána smlouvou mezi společností ČEZ a Teplárnou České Budějovice," vysvětluje mluvčí Sviták.

Autoři | Foto Petr Mareš

Štítky Budějovicko, Temelín, jaderná elektrárna, elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, výroba, Dukovany, ČEZ, Jihočeský kraj, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín loni vyrobil méně elektřiny, Jihočechům by vydržela pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.