Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Výstavba kontroverzního Koridoru MHD jde zatím k ledu

Plánovaný Koridor MHD dostal na středečním zasedání rady města červenou. Alespoň prozatím. Vypsání veřejné zakázky na první etapu úpravy Husovy třídy u Výstaviště totiž podpořilo jen pět z jedenácti radních, z toho čtyři ze zastupitelského klubu hnutí Občané pro Budějovice.

Negativní postoj většiny radních náměstkyni primátora a garanta řešení dopravy v Budějcích Ivanu Popelovou (HOPB) velmi překvapil.

„Ve stávajícím složení rady města se koridor projednával již patnáctkrát. Vznesené námitky mi přišly zástupné, až na jeden případ do té doby nezazněly. Dvěma radním, kteří projekt konzistentně nepodporují, rozumím. Ostatní nechápu...“ uvedla dnes Popelová.

Rozhodnutí radních znamená jediné - v letošním roce k zahájení první etapy úprav plánovaných kvůli zrychlení veřejné dopravy v krajském městě určitě nedojde.

„Nyní už nejsme schopni to včas vysoutěžit a zrealizovat. Projektu se ale nevzdávám. Příští rok velmi rychle dokončíme projekt křižovatky Na Dlouhé louce a pokusím se radě města předložit materiál tak, aby byl doplněný právě i o tuhle křižovatku. Budu reagovat na námitky, které nyní zazněly,“ dodala Ivana Popelová s tím, že náklady na vypracování projektu Koridoru MHD nepřesáhly milion korun.

Za jednoho z dlouhodobých odpůrců koridoru linky číslo 3 se sám označil první náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD). „Proti tomuto projektu nic nemám, ať se městská hromadná doprava preferuje a zrychlí. Já ale patřím mezi zastánce těch, kteří jezdí osobními auty. Projekt je nyní připraven bez jakýchkoliv alternativ. Mám na mysli obchvaty Českých Budějovic. Pojďme je tedy nejdřív vybudovat!“ tvrdí náměstek.

„Ten správný čas nastane, až budeme mít zprovozněné zanádražky, budeme vědět, kudy ta auta jezdí, a přesvědčíme se o tom, že nedochází k zácpám. Donutit občany jezdit MHD a zároveň totálně ucpat Budějce, to není dobrá filozofie. Proto musíme mít obchvaty a komunikace, které nahradí ty preferované pro MHD,“ doplnil ještě svůj názor Miroslav Joch.

Podle plánovaného opatření v rámci první etapy výstavby koridoru měla vozidla MHD od zastávky Výstaviště směrem do centra najíždět do vyhrazeného BUS pruhu. Objely by tak kolonu ostatních vozidel, kde ve špičce stojí i několik minut. Vyhrazený pruh by podle původních plánů pokračoval až do křižovatky s ulicí Na Dlouhé louce.

Nebezpečné přecházení Husovy třídy navíc měl nahradit nový přechod pro chodce, který by byl vybaven ostrůvkem a světelným řízením.

Štítky Koridor MHD, Na Dlouhé louce, Husova třída, úpravy křižovatky, městská hromadná doprava, projekt, rada obce, Občané pro Budějovice, České Budějovice, Miroslav Joch, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

No pokud to hájí Popelová a "nevysoutěží" to, tak to asi opravdu bude stát za úvahu, jestli to není blbost. To že autobus má preferenční pruh, aby někdo mohl vystoupit naproti poště, místo za rohem v žižkovce nebo u ROH, mi nějak nepřijde jako pokrok a k ničemu jinému ten pruh reálně není. Jestli takhle má ta Popelová vyřešeno i ostatní, tak ať s tím jde do brusele. A schválně o kolik to zrychlí ten autobus z Máje do centra. Ve skutečnosti kdyby šlo o čas může ho hnát kolem ploché dráhy a po dlouhé louce k nádraží (je to rychlejší a neucpe to město) nebo k ROH. Jenže to by asi kámoši neměly "vysoutěženo" tolik.

Pátek, 26. července 2013, 17:26Odpovědět

Výstavba kontroverzního Koridoru MHD jde zatím k ledu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.