Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstavba dálnice k Úsilnému se kvůli levné nabídce oddaluje

Tento týden v pondělí se v Táboře konalo jednání Výkonné rady Sdružení pro výstavbu D3 a R4. Diskutoval se i stav přípravy a výstavby dvou úseků dálnice D3 dotýkajících se přímo Českých Budějovic.

Mezi Borkem a Úsilným se tříkilometrový úsek 0309/III měl začít stavět již vloni v září, byly již připravené i peníze. Zahájení se však protahuje kvůli veřejné zakázce na dodavatele stavby.

„Dozvěděli jsme se, že jeden z uchazečů podal mimořádně nízkou nabídkovou cenu, údajně ve výši 46 % předpokládaných nákladů, které mají u tohoto úseku o délce 3150 metrů činit 1,947 miliardy korun. Bude-li kvůli nízké ceně vyloučen, bude to prý rozporovat u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, nebude-li, podají stížnost zase jeho konkurenti,“ uvedl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

„Výsledkem pro občany Jihočeského kraje a Českých Budějovic tedy je, že se výběrové řízení neskutečně vleče a termín zahájení stavby v červnu 2013 je samozřejmě opět nereálný. Tohle otálení a hrátky kolem veřejných zakázek jsou skandální, protože na to nejvíce doplácejí občané, kteří dálnici nedočkavě vyhlížejí,“ poznamenal primátor, který se jednání zúčastnil.

Pozitivnější zpráva se týká navazujícího úseku Úsilné - Hodějovice (0310/I), kolem něhož v poslední době bylo pozdvižení kvůli vzdálenostem dálničních křižovatek. Pragoprojekt jako projektant tohoto úseku od počátku s udělením výjimky na vzdálenost křižovatek počítal, protože dálnice vede v urbanizovaném území a vyžaduje četnější napojení.

„Našel jsem v rámci sdružení podporu pro usnesení, že ministr dopravy má vyvinout veškerou možnou aktivitu vůči ministru vnitra ve věci udělení výjimek ze vzdálenosti křižovatek na úseku Úsilné - Hodějovice (0310/I) a ze vzdálenosti připojovacích pruhů u jižního portálu tunelu Pohůrka. Zachované tím pádem zůstanou všechny křižovatky na tomto úseku. Další projektování poběží v intencích již pravomocného územního rozhodnutí, které bylo na tento úsek vydáno,“ přiblížil Juraj Thoma s tím, že v červenci 2014 se předpokládá dokončení majetkové přípravy tohoto úseku.

„Nabídnul jsem za město České Budějovice pomoc v jednáních s vlastníky pozemků. Máme s tím opakovanou dobrou zkušenost například při výstavbě zanádražní komunikace nebo propojení okruhů, jejichž investorem byl Jihočeský kraj a Ředitelství silnic a dálnic,“ dodal nejvyšší představitel budějckého magistrátu.

Tisková zpráva
Foto: www.dalnice-d3.cz

Štítky dálnice D3, zpoždění stavby, Úsilné, dálnice, stavba, České Budějovice, Borek, Tábor, Juraj Thoma, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jihočeský kraj, Hodějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Beran

Omlouvám se, nedočetl jsem celý článek, takže musím reagovat. "Našel jsem... , nabídnul jsem ..." Ty jsi něco ... ??? Thomo? Já jsem slyšel, že to prosazoval někdo jinej. Nechlubil bych se cizím peřím....

Pátek, 14. června 2013, 11:39Odpovědět

Roman Beran

900 Mio Kč za 3 km dálnice je neúměrně málo?? Tak to se mi zrovna nezdá. U Bošilce je to ještě méně a terén je prakticky obdobný (myslím tím, že tam nejsou tunely, nadjezdy MÚK, a tak...). Tahle nabídka může být "divná", ale nemusí být nereálná... a její realizaci bych si jako stát ohlídal dohledem a smlouvou (kvalita, termín, - penále...)

Pátek, 14. června 2013, 11:18Odpovědět

Výstavba dálnice k Úsilnému se kvůli levné nabídce oddaluje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.