Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozpolcený dopravní podnik. Část zaměstnanců kritizuje management, jiní mu vyjádřili podporu

Požadavek na zvýšení mezd a kritika místopředsedy představenstva pověřeného řízením Dopravního podniku města České Budějovice Slavoje Dolejše. Tyto dva body obsahuje petice, kterou podepsalo několik desítek zaměstnanců dopravního podniku a kterou má nyní v rukou vedení města, jak Budějcké Drbně potvrdil primátor Jiří Svoboda.

„Město se tím bude zabývat jako každým jiným podáním. Jsme povinni zareagovat nejpozději do třiceti dnů. Není tam ale žádná adresa, kam to máme doručit... Každopádně reagovat určitě budeme,“ řekl Jiří Svoboda a dodal: „Vnímal jsem tento problém prvoplánově jako problém vyjednávání kolektivní smlouvy, kdy nemohlo dojít k dohodě. Město mělo snahu tuto akci moderovat. Dopravní podnik má dvě odborové organizace, ale na jednání přišla jenom jedna, takže jsme se nemohli dohodnout.“

Mluvčí města Jitka Welzlová zmínila, že návrh odpovědi má předložit náměstek primátora Pavel Matoušek.

Radek Filip, vedoucí útvaru strategie a řízení dopravy Dopravního podniku města České Budějovice, uvedl, že adekvátní navýšení mezd zaměstnanců bylo nabídnuto vedením firmy v rámci kolektivního vyjednávání již v prosinci loňského roku. „Ze strany odborů nebyla tehdy tato nabídka přijata,“ dodal.

Názory zaměstnanců dopravního podniku se různí

Že by nyní zaměstnanci dopravního podniku tahali za jeden provaz, se říct nedá. Na jedné straně stojí lidé, kteří svoji nespokojenost vyjádřili v petici, na straně druhé ti, kteří dali najevo, že s jejich kroky nesouhlasí.

„Jednou z reakcí na tuto situaci ve firmě bylo prohlášení téměř 200 zaměstnanců, kteří nesouhlasí s postupem jedné z odborových organizací při kolektivním vyjednávání ani s mediálními výstupy některých jejích zástupců,“ řekl Radek Filip. „Daleko více našich pracovníků si tedy uvědomuje, že nabídka vedení na navýšení mezd byla férová. Kromě toho mají zaměstnanci řadu dalších benefitů, jako je zaměstnanecké jízdné, příspěvky na penzijní připojištění, dovolenou či mimořádné odměny. Pracovní i mzdové podmínky tak považujeme za odpovídající.“

Řidič močil na zídku. Důvod k ukončení pracovního poměru to ale nebyl

Vedení dopravního podniku se domnívá, že za nynější situací v podniku stojí hlavně osobní spory některých zaměstnanců s managementem. Medializovaný byl případ jednoho z řidičů MHD, který si stěžoval na chování místopředsedy představenstva Slavoje Dolejše. Důvodem sváru byla situace, kdy se řidič vymočil na zídku u čerpací stanice v dopravním podniku.

„Když jsem mu začal říkat, že je mi pětašedesát let, že jsem nastydlý, že toho lituji, tak na mě začal řvát: ‚Ty čuně tlustý, nebo vy čuně tlustý, okamžitě vypadněte ven!‘,“ řekl řidič Josef Pavelka pro Jihočeskou televizi.

Tento konflikt údajně skončil výpovědí, což ale dopravní podnik vyvrací se slovy, že pracovní poměr byl ukončen 20. února 2015 z důvodu porušení pracovně-právních předpisů. „To spočívalo v hrubých a vulgárních verbálních útocích na zaměstnavatele a zaměstnance DPMČB, a to v přítomnosti nezávislých svědků při zasedání zastupitelstva města a při oficiálním jednání u primátora města. V žádném případě nebyl důvodem rozvázání pracovního poměru incident u čerpací stanice, který zmíněný řidič popisoval v médiích a ke kterému došlo již v září 2014,“ stojí v oficiálním vyjádření dopravního podniku.

Štítky Dopravní podnik města České Budějovice, kritika, petice, management, zaměstnanci, odbory, dopravní společnost, mzda, Jiří Svoboda, České Budějovice, Drbna.cz, Josef Pavelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

ane Neumann nedělal u Vás nahodou tento čestný člověk školu Bc. my tady víme ,že je lhář a grobián. Osobně znám člověka ,kterému také pan Slavoj pomohl v souvislosti s dopravou.Ale to by udělal každý. V každém případě je samozvaným zastupujícím ředitelem DP. To co běželo za kauzu je vše pravda. Pan Slavoj měl v držení záznam čůrajícího řidiče a ten se dostal na internetl. další věc Lže!!!!! mohl bych jmenovat člověka ,kterého Slavoj požádal, aby sjednal s řidičem schůzku. Za další dovolil si urážet toho řidiče do čuňat a jeho bývalé ženě sdělit jak si před čtyřiceti lety mohla takového člověka vzít. Tedy urážel nejen ji,ale celou její rodinu, včetně jejich dětí. Je v Českých Budějovicích dost lidí, kteří mohou potvrdit co je to za sprostého arogantního člověka. Takže brzděte příteli, to si Vás koupil za vyřešení přestupku? to jste hodně levný. Uvedl bych další skutečnosti,ale do soudu se to jak-si s taktických důvodů nehodí. V každém případě proč o škole, když se podívám na internet tak Slavoj v roce 2010 kandidoval za TOP 09 bez titulu BC, ale je zjištěno,že tu školu dělal. Dle jeho spolustraníků bídně ale dělal.Slavoj vymazal veškeré osobní stránky a strukturovaný životopis. V 2011 je zapsán v obchodním rejstříku jako BC a už v roce 2012 jako Ing. Nějak brzo, že by jako Plzeň?, nebo Vaše hotelovka?, nebo jiná zahraniční školička? A teď povídejte o čestnosti a slušnosti Slavoje. V dalším díle si budeme povídat o tom řidičovi, jak pomáhal starým lidem nastupovat a vystupovat do autobusu a protože město znal a lidi v něm, tak dokonce volával rodinám ,že se jim někde zatoulal dědeček,či babička a kde jsou. Takového mělo město řidiče. A věřte já nemám sebemenší důvod se toho řidiče zastávat, ale nespravedlnost mě hodně smrdí a to překoná i moje důvody.

Sobota, 4. dubna 2015, 04:33Odpovědět

Ilja Muromec

No pokud si pamatuji tak se stěžovatel před zastupitelstvem choval spíše nejistě, neboť nebyl nikdy mluvčím a rozhodně se nechoval vulgárně. Takže tento důvod jednoznačně odpadá. Otázka je co se dělo na schůzce s panem primátorem, kde stěžovatel nezachoval chladnou hlavu a něco řekl na adresu zastupujícího ředitele dopravního podniku. A řekněme si rovnou kdo by vydržel lži z pozice síly ,pocit poníženosti a urážky 63,či 64 letého muže ,jen proto,že nedokázal přejít, říká se 800m na toaletu a močil někde na zítku. Není to koneckonců první případ ,jednou si z hlídací služby odskočila strážní služba z budky na toaletu a byla nevybíravým způsobem doslova zašlapána do země panem místopředsedou představenstva Dolejšem. Ono se říká žádný strom neroste do nebe a čtyři roky utečou jako voda. Stát se může cokoliv. Jen mě zaráží skutečná nečinnost primátora a také to možná ani nejde vždyť se jedná o koaličníka mohl by ohrozit koalici. Otázka je jestli si primátorství nechce náš primátor jen vyzkoušet a po mě potopa. Oba pánové si zadělávají na dost velké problémy. Ona nespravedlnost, řekněme až nepřiměřené potrestání čůrajícího řidiče, jeho urážení a následná výpověď ,která skončí zřejmě u soudu. Tam bych si už nebyl tak jistý, „pane primátore“ kdo bude platit případnou prohru pro neplatnost výpovědi. Je dost lidí, kteří neřekli všechno a nebo vůbec nic Slyšíte pane Primátore? a pane Dolejši? To ticho, že by přišla bouře.

Čtvrtek, 26. února 2015, 05:07Odpovědět

richard praskořík

o tom, kdo kde bude dělat ředitele určitě nebudou rozhodovat zaměstnanci. to je věc těch co firmu vlastní. v tomto případě město. je však věcí vlastníka jestli nechá firmu řídit zoufalcem, který nikdy nikde neuspěl a může být rád, že z některých záležitostí vyvázl bez trestně-právního postihu. je to bohužel dokladem i personální bídy top 09, která toho "kouzelníka" do městské firmy delegovala. je těžké dělat soudce kdo za co z obou znesvářených stran může. ředitel neměl vůbec dopustit takovou eskalaci problému. již jen z tohoto důvodu tam nemá co pohledávat. :-)

Středa, 25. února 2015, 16:02Odpovědět

Rozpolcený dopravní podnik. Část zaměstnanců kritizuje management, jiní mu vyjádřili podporu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.