Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový úsek zanádražní komunikace je průjezdný

Ještě ve čtvrtek dopoledne se hovořilo spíš až o příštím týdnu, za několik hodin však bylo jasno - po zbrusu novém úseku zanádražní komunikace mezi Mladým a kynologickým cvičištěm v Suchém Vrbném se díky rozhodnutí o předčasném užívání stavby začne oficiálně jezdit od pátku.

„Během dnešního dne budou osazeny některé dopravní značky, až dozraje beton, objeví se tady i velkoprostorové návěstní tabule se směrovými cíli, aby se řidiči dobře orientovali. Do té doby je nahradí provizorní značky,“ sdělil Budějcké Drbně ve čtvrtek dopoledne krátce po jednání úředníků a zástupců stavební firmy přímo na místě Jiří Stach, referent odboru dopravy budějckého magistrátu.

Už během odpoledne z nové čtyřproudé silnice dlouhé zhruba 400 metrů s další turbokřižovatkou zmizely zákazy vjezdu a objevila se na ní první auta. Další úsek vedoucí z ulice V Hluboké cestě do Pětidomí by pak měl být podle stavbyvedoucího čtvrté etapy zanádražky Miloslava Jindry ze společnosti Swietelsky stavební hotový do konce listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Manuál pro řidiče: Jak jezdit po turbokruháči?

Součástí stavebních prací v těsném sousedství fotbalového centra na Složišti bylo také vybudování rozlehlého parkoviště u hřbitova v Mladém, jeho odvodnění, výstavba stezky pro pěší i cyklisty vedoucí podél nové komunikace a instalace veřejného osvětlení. „Za to všechno zaplatí město České Budějovice částku okolo 37 milionů korun včetně DPH, kterou v prosinci vyúčtujeme a bude hrazena ze dvou dotačních titulů,“ upřesnila Jindra Dominová z investičního odboru magistrátu.

Čtvrtá a zároveň nejdelší etapa zanádražní komunikace je hrazena zejména z evropských peněz, část prostředků přidal kraj. „Dvoukilometrový úsek se čtyřmi kruhovými objezdy bude stát necelých 200 milionů korun, z toho téměř 32 milionů zaplatí Jihočeský kraj,“ upřesnila Jitka Liláková, která má na krajském úřadu na starosti investice a financováním zanádražky se rovněž zabývá.

Na přechod to budou mít daleko

S plánovaným otevřením další silnice, která ušetří nervy i čas mnohým řidičům, však přichází i první kritika. „Popelová nám tady slibovala chodník, v původním plánu ho na magistrátu měli... a podívejte se, není tady. Co když půjdeme venčit psy, nebo na hřbitov do Mladého? To budeme tuhle silnici přebíhat?“ rozčilovali se dva pejskaři ze Suchého Vrbného, kteří sledovali jednání úředníků z povzdálí.

Jak Budějcké Drbně potvrdil Lukáš Mašín z českobudějovické regionální pobočky IKP Consulting, která zanádražní komunikaci projektovala, chodník podél plotu sportovního areálu na Složišti se v původní dokumentaci skutečně objevil. Nakonec ale k jeho výstavbě nedošlo. „Pokud se však jeho potřeba časem ukáže, samozřejmě ho bude možné kdykoliv doprojektovat. Pak už to bude jen otázka zajištění financování a podkladů,“ uvedl Mašín.

Suchovrbenští se tak zatím budou muset spokojit pouze s přechodem u Družstevní ulice, odkud se dostanou přes silnici na stezku vedoucí podél nové komunikace směrem ke hřbitovu v Mladém.

Vedoucí investičního odboru magistrátu města České Budějovice Zdeněk Šeda však potvrdil, že se touto problematikou bude město zabývat, a to včetně přístupu mladých fotbalistů na Složiště i dobudování chodníku u Penny v Nových Hodějovicích.

„Přechod pro chodce u kynologického centra jsme diskutovali s odborem dopravy a policií, v tomto místě se však jeví jako nevhodný. Nevylučuji ale, že příští rok dojde k doprojektování chodníku podél Složiště,“ potvrdil plány úředníků Šeda.

Štítky zanádražní komunikace, čtvrtá etapa, otevření, nová silnice, turbo okružní křižovatka, silnice, Suché Vrbné, magistrát, chodník, Jiří Stach, Drbna.cz, České Budějovice, Pětidomí (Kařez)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

Hned jak to šlo, zanesl jsem úsek do Waze a ode dneška už přes něj aplikace normálně naviguje. Jenomže jsem si úplně nevšiml a nikde jsem na internetu nedohledal, zda byla taky otevřena komunikace z Mladého do Srubce? Všude se jenom píše o uzavření od loňska do 30.11. tohoto roku a o tom, že by tento úsek byl předčasně otevřen, ani zmínka. Waze totiž používá informace z JSDI, kde stále počítají s uzavřením do 30.11. Pokud tedy může předčasné otevření někdo potvrdit, pak by se dalo napsat na JSDI a vyřešit to i ve Waze, kterýžto by brzy navigoval podle aktuální situace.

Úterý, 11. listopadu 2014, 13:01Odpovědět

Nový úsek zanádražní komunikace je průjezdný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.