Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Křižovatku na Mariánském náměstí čekají velké změny

Jedna z nejfrekventovanějších budějckých křižovatek na Mariánském náměstí se nejspíš už během letních prázdnin dočká velkých změn. Stavební úpravy budou součástí projektu Koridoru MHD. Od původního záměru zakázat levé odbočení ze Sadů do Husovky nakonec radnice upustila.

Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové, která je za rozvoj dopravy ve městě zodpovědná, nebyla původním účelem těchto změn preference městské hromadné dopravy, nýbrž lepší zprůjezdnění centra města. Ze šesti variant nakonec zástupci magistrátu společně s projektantem přistoupili na verzi bez zákazu levého odbočení z ulice Na Sadech do Husovy třídy.

V praxi to znamená, že na Husově třídě od zastávky U Zelené ratolesti až po křižovatku na Mariánském vznikne nový preferenční pruh pro MHD, který zajistí plynulejší výjezd autobusů a trolejbusů do ulice Na Sadech. Vzhledem k přidání dalšího jízdního pruhu na této komunikaci bude zakázáno stávající parkování vpravo od bývalých kasáren až k řece u Dlouhého mostu.

„Na Mariánském náměstí bude vybudovaný ostrůvek, který oddělí pravé odbočení ze Sadů do Pražské a levé z Husovy třídy do Pražské. Tyto dva směry tedy budou moci díky bypassu jet souběžně,“ přepokládá Ivana Popelová (OPB) a dodává, že řidiči mířící z ulice Na Sadech směrem k IGY Centru budou muset ctít pouze semafory na křižovatce s ulicí 28. října a přechody pro chodce.

„Fronta aut, která v době dopravní špičky blokuje přímý směr v ulici Na Sadech, zřejmě zůstane, nicméně stávající kapacita se v této lokalitě částečně zlepší. Po plánované stavební úpravě navíc bude křižovatka na Mariánském náměstí připravena k tomu, až po volbách najde nová politická reprezentace odvahu se pustit do dalších změn,“ dodává náměstkyně primátora.

Na její slova reaguje radní Tomáš Bouzek (TOP 09), který zastává poněkud jiné názory. „Pokud jde o zákaz levého odbočení, většina členů Rady města optimismus paní náměstkyně nesdílela. Město nejprve musí umožnit dojíždějícím, aby měli svá auta kde odstavit a nemuseli tak jezdit do centra. Až potom se můžeme bavit o tom, jak by mohl fungovat zmíněný zákaz levého odbočení.“

Připravované změny se nijak nedotknou křižovatky U Brabců, neboli ulice Na Sadech a Rudolfovské třídy. I tady totiž magistrát původně uvažoval o zákazu levého odbočení, radní to ale neschválili. „To znamená, že tato křižovatka bude pořád negativně ovlivňovat průjezd a odbavení vozidel na Senovážném náměstí,“ je přesvědčena Popelová. „Kdyby se odbočení zakázalo, ubyl by tam jeden pruh. Snad se toho dočkáme v následujících letech...“ věří jedna z představitelek krajské metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Budějce, město uzavírek. Řidiče opět čeká peklo!

Štítky Koridor MHD, Mariánské náměstí, Husova třída, Na Sadech, Pražská, dopravní změny, Mariánské náměstí (Praha), městská hromadná doprava, Tomáš Bouzek, TOP 09, Dlouhý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emilián Vaněk

Ta bezradnost je "zakletá" v radnici samé.Problémy si přehazují z jednoho volebního období na druhé,ať tam sedí Petr nebo Pavel. Jen pro příklad stavba nového Jihočeského divadla: Od konce války proběhlo 8 řízení. 8x odkeplý základní kámen.Vypsána a uskutečněna sbírka - za 69 let stále nové divadlo nestojí (to je do Guinesovky!). Staré divadlo bylo před 20ti léty rekonstruováno /135milionů./ -špatně.Nyní se bude rekonstruovat hlediště (balkony) znovu !! Tak,co chcete?

Čtvrtek, 17. dubna 2014, 04:29Odpovědět

Vít Profant

Tak, miláčci, co jste volili Thomu, když vám byl tolik sympatický, doufám, že už stejnou chybu nehodláte zopakovat. Protože s Thomou přišla Popelová, a ta paní je pro Budějčáky naprostá katastrofa.

Středa, 16. dubna 2014, 10:37Odpovědět

Milan Burian

ad J.C. Volím ji, ať bude kandidovat kdekoliv s výjimkou Budějc

Úterý, 15. dubna 2014, 18:29Odpovědět

Jiří Prechtl

Já už ani nemám sílu se nad tím nějak rozčilovat..Popelový doporučuju lézt kanálama,kór teď o velikonocích kdy je všude vajec dost...

Úterý, 15. dubna 2014, 12:26Odpovědět

Hawky

Už prosím vás preferenčně zmizte z radnice......aaa ten bypas od Sadů na Pražskou bude v místech nedávno opravených chodníků?

Úterý, 15. dubna 2014, 12:07Odpovědět

Křižovatku na Mariánském náměstí čekají velké změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.