Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští hasiči kvůli vichru zasahovali na 60 místech

K více než šedesáti událostem spojených s vichřicí vyjeli jihočeští hasiči od pondělní půlnoci do dnešního rána. Spadané stromy komplikovaly dopravu nejvíce na Strakonicku, přímo ve Strakonicích spadlý strom poškodil dva osobní automobily. Událost na místě společně s hasiči řešili také policisté. Nikdo nebyl zraněn.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem a záplavami platí pro celém území České republiky do středečního večera.  Přes noc zejména na Šumavě sněžilo. Řidiči podle krajské správy a údržby silnic musí počítat se zpožděním, na silnicích leží po chemickém ošetření břečka, na Českokrumlovsku a Prachaticku si musí dát pozor na ledovku.

„Od pondělní půlnoci do 15:30 vyjeli hasiči na území Jihočeského kraje k téměř čtyřiceti událostem. Od odpolední půl čtvrté do 21:00 si pak připočítali dalších dvacet zásahů,“ uvádí mluvčí hasičů Vendula Matějů.  

Spadané stromy komplikovaly dopravu nejvíce na Strakonicku, kde hasiči zasahovali na sedmi místech, vedle Strakonic například v Přešťovicích, Horním Poříčí nebo Mečichově. Silný vítr se v podvečer přehnal také přes Českobudějovicko a lámal stromy například v Hrdějovicích nebo na Hlincově Hoře.

Komplikaci v silničním provozu pak způsobil velký strom, který spadl na vozovku v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Jeho rozřezání a postupné odklízení bylo pro zasahující hasiče náročné, policisté mezitím silnici v místě nehody uzavřeli a stanovili objízdnou trasu přes obec Srubec.    

Dnes bude podle meteoroložky Evy Plášilové na jihu Čech převážně zataženo, občas bude pršet, na Šumavě vydatněji. Odpoledne bude proměnlivá oblačnost, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty až 12 stupňů Celsia, na horách kolem pěti. Silný západní vítr bude foukat silou 50 kilometrů v hodině, v nárazech až 90 kilometrů v hodině, na horách místy až 110. Ve středu bude situace podobná, na horách bude sněžit, místy se mohou vyskytnout bouřky.

Zdroj: ČTK

Štítky vítr, stromy, pád, silnice, sníh, počasí, přeháňky, strom, vichřice, okres Strakonice, Strakonice, Česko, Šumava, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči kvůli vichru zasahovali na 60 místech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.