Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hněvkovicemi proplují lodě po Vltavě k Orlíku v roce 2015

Ke splavnění vltavské vodní cesty mezi Českými Budějovice a Týnem nad Vltavou zbývá mimo jiné zmodernizovat jez Hněvkovice a postavit na něm plavební komoru. Dílo za 617 milionů korun bez DPH by mělo být dokončeno do konce roku 2015.

S výraznou podporou Evropské unie tak padne největší překážka na Vltavě a rekreační plavba se prodlouží z Českých Budějovic až k orlické přehradě.

Na jihu Čech jsou rozpracované dva projekty: dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou a sportovní přístav Hluboká nad Vltavou.

První projekt má hotové dva ze tří úseků. Nákladem 668 milionů korun (bez DPH) byla splavněná cesta z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou, přičemž 85 procent činila dotace Evropské unie.

Bylo vybudováno obratiště lodí pod Jiráskovým mostem a přístaviště Lannova loděnice v Českých Budějovicích. Zmodernizován byl jez v Českém Vrbném, kde byla vybudována i plavební komora a přístaviště.

Naposledy bylo otevřené přístaviště pro osobní lodní dopravu v Hluboké nad Vltavou - Hamrech. Uskutečnila se prohrábka koryta Vltavy, což mimo jiné zmírnilo škody při červnových povodních.

„Třetí úsek vodní dílo Hněvkovice - Týn nad Vltavou čeká na dokončení. Je z něj hotovo vystrojení plavební komory na přehradě Hněvkovice - při stavbě přehrady byla udělána jen hrubá stavba a Ředitelství vodních cest muselo nyní dodat technologii k proplavování, velín, řídicí systém a v horní vodě i čekací stání pro lodě,“ uvedl ředitel ŘVC Jan Skalický. Stavební náklady přišly na 93 milionů korun bez DPH.

K dokončení třetího úseku zbývá postavit čekací stání v dolní vodě pod přehradou Hněvkovice, prohrábnout koryto řeky ve zdrži jezu Hněvkovice i ve zdrži vodního díla Kořensko, tedy pod jezem Hněvkovic, zmodernizovat jez Hněvkovice a postavit na něm plavební komoru včetně čekacích stání.

„Na tyto práce se připravuje soutěž na zhotovitele, dílo by mělo být dokončeno do roku konce 2015. Celková odhadovaná cena je 617 milionů korun bez DPH, včetně již vynaložených nákladů na plavební komoře na přehradě Hněvkovice,“ shrnul Skalický.

Odhadovaná cena druhého projektu je 188 milionů Kč bez DPH. V první etapě bylo dokončeno přístaviště pro osobní lodní dopravu Hluboká nad Vltavou. Nyní se znovu rozjely práce na přístavním bazénu. Předpokládaný termín dokončení je jaro 2014.

Zdroj: ČTK
Foto: Timichal, Wikipedia

Štítky Hněvkovice, splavnění Vltavy, plavební komora, zdymadlo, České Budějovice, Vltava, Vodní nádrž Orlík, Týn nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Evropská unie, projekt, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Akorát do Budějc lodě nepojedou. Nemůžou se totiž v obracišti obracet, protože je po povodních zanesené.

Pondělí, 15. července 2013, 09:18Odpovědět

Hněvkovicemi proplují lodě po Vltavě k Orlíku v roce 2015  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.