Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstavba Koridoru MHD pokračuje, v létě se uzavře Husova třída

Další plus zaznamenají cestující městské hromadné dopravy v následujících měsících. Budějce se znovu promění ve prospěch autobusů a trolejbusů tak, aby nedocházelo k časovým ztrátám na trasách frekventovaných linek.

S jistotou lze říci, že se v létě zkomplikuje doprava v úseku od Mariánského náměstí na Husovu ulici až k Dlouhému mostu. Zde totiž začne výstavba preferenčních pruhů pro MHD. Stavební práce povede firma Edikt. „Bude to probíhat s částečnou uzavírkou, asi na čtrnáct dnů tam pak bude celková uzavírka,“ popisuje harmonogram náměstek primátora pro investice Petr Holický.

V rámci první letošní etapy projektu Koridor MHD bude na Husově ulici směrem z Mariánského náměstí preferenční pruh. Dopravní podnik města si od toho slibuje plynulejší provoz svých linek.

Budějčtí radní by však chtěli v úpravách pokračovat i jinde. V plánu je i realizace druhé etapy okolo Nádraží. Zastávky MHD se přesunou přímo před budovu vlakového nádraží a před Mercury na Žižkově ulici. Nahradí zastávky před poliklinikou, kde by mělo vzniknout parkoviště. Průmyslová ulice by se naopak měla stát zcela průjezdnou.

U Dopravně obchodního centra Mercury by měly vzniknout nové bezbariérové přechody, protože na křižovatce ulic Žižkova a Nádražní bude světelná křižovatka, která umožní autobusům a trolejbusům odbočit doleva směrem k nádraží. Žižkova třída bude v úseku od Chelčického až po Nádražní vyhrazena jen pro MHD. „Projektant řešil vše tak, aby nevznikl žádný konflikt,“ doplňuje náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Nejvíce se promění prostor, kde se kříží Žižkova s Novohradskou, tedy v blízkosti památníku Jana Žižky. Vzniknou zde zastávky prakticky všech linek. Cílem je usnadnit dostupnost oblasti významných pracovišť a Lannovy třídy. Zatímco auta budou náměstí objíždět po jeho obvodu, zastávky by měly být v jeho středu. „Je snaha, aby se vše udělalo ještě letos,“ dodává Holický.

Štítky městská hromadná doprava, Dlouhý most, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Fiala

Když se pustí auta do Průmyslové, kudy pak budou jezdit cyklisti do Sucháče?

Sobota, 23. května 2015, 17:37Odpovědět

Vít Profant

Sorry, stejně MHD jezdit nebudu.

Čtvrtek, 21. května 2015, 11:45Odpovědět

Výstavba Koridoru MHD pokračuje, v létě se uzavře Husova třída  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.