Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nájezdy a sjezdy na dálnici D3 budou podle náměstka Knota hotové do roku 2022

Náměstek hejtmanky Josef Knot představil krajským zastupitelům harmonogram prací kolem dálnice D3. Podle něj budou nájezdy a sjezdy na dálnici hotové nejdéle do roku 2022. Ve stejné lhůtě by měl být dokončen také dálniční obchvat z Úsilného do Dolního Třebonína. Některé jeho části se ale stále nemohou stavět.

Nejzásadnější stavbou je obchvat Budějc z Úsilného přes Staré Hodějovice až do Dolního Třebonína. Podle plánu by měl být skoro dvacetikilometrový úsek hotový v srpnu 2022. První zmiňovaný úsek se ale zatím stavět nemůže. Italsko-turecké sdružení firem Astaldi a IC Ictas napadlo výběrové řízení na zhotovitele u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Z Hodějovic do Dolního Třebonína se podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého začne stavět v březnu nebo v dubnu. Součástí stavby bude 17 dálničních mostů, přeložka železnice i tři mimoúrovňové křižovatky. 

Hotová bude Severní spojka, další etapa zanádražní komunikace a první část Jižní tangenty

Do roku 2022 by měla být podle harmonogramu hotová 2,5 kilometru dlouhá Severní spojka vedoucí z kruhové křižovatky u Globusu do Pražské ulice. Počítá se také se zanádražní komunikací z okružní křižovatky v Novohradské ulici nad nákupním centrem Penny v Nových Hodějovicích a na ni navazující přivaděč k dálnici v místě mimoúrovňové křižovatky Pohůrka s celkovou délkou 395 metrů se zprovozněním v září 2021. Hotová by měla být i 4,8 kilometru dlouhá část propojující křižovatku s obchvatem Srubce.

Další stavbou bude první část Jižní tangenty propojující silnici I/3 mezi Budějcemi a Krumlovem v Plané a na Včelné s napojením na mimoúrovňové křižovatky v Roudném. „Pro tunel pod nádražím mezi Mánesovou ulicí a Pětidomím se zatím zpracovává dokumentace pro územní rozhodnutí,“ dodal Knot. 

Knot na zasedání zastupitelstva připomněl, že na uvedených stavbách se bude kraj podílet částkou necelých 1,5 miliardy korun. „Na Jižní tangentu půjde 791,8 milionu, na obchvat Srubce 500 milionů, na propojku dálnice s obchvatem Srubce 100 milionů, na propojku od Penny včetně přivaděče k dálnici v Pohůrce 74,8 milionu korun,“ upřesnil Knot.

Foto Jana Kroneislová

Štítky D3, dálnice, stavba, Josef Knot, Dolní Třebonín, Úsilné, České Budějovice, Srubec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Ředitelství silnic a dálnic, Staré Hodějovice, Globus

Nájezdy a sjezdy na dálnici D3 budou podle náměstka Knota hotové do roku 2022  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.