Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dálnice se neptá. Cestou na Prahu mizí stromy i pomníčky

Výstavba dalších úseků dálnice D3, která se přibližuje směrem ke krajské metropoli, nabízí i témata, jež na první pohled nejsou až tak zajímavá. Mezi Ševětínem a Borkem zmizel velký počet stromů podél hlavní silnice, kde výstavba probíhá, nahnuté to mají i pomníčky po zesnulých. Kam vše mizí?

Cesta na Prahu lemovaná statnými stromy už v posledních týdnech není jako dřív. Mezi Borkem a Ševětínem došlo k jejich vytěžení za účelem výstavby dalšího úseku dálnice D3 z hlavního města do Budějc. Na jejich odstranění se podílely Lesy České republiky a Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

„Část dřevní hmoty nebyla součástí výkupů, jednalo se zejména o pozemky Lesů České republiky, které si zajišťovaly vytěžení a odvoz dřevní hmoty vlastními silami. Ostatní dřevní hmota je jako závazek zhotovitele na odkoupení vytěženého materiálu vyúčtována zhotoviteli. Předpoklad vytěženého materiálu v rámci stavby D3 Ševětín – Borek byl 1200 metrů krychlových dřeva. Po odkoupení se jedná o majetek zhotovitele,“ popisuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Jan Studecký.

Diskutovaným tématem jsou i pietní pomníčky podél silnice. Není jich málo a pozůstalým po tragických nehodách připomínají alespoň malou vzpomínku na blízkou osobu. Výstavbě dálnice by však překážet neměly, a tak jejich majitele Ředitelství silnic a dálnic České republiky vyzývá k odstranění. Pokud tak neučiní, přesune je samo.

„Technický dozor investora ve spolupráci se zhotovitelem dálnice instaluje informační cedule u každého pomníčku s výzvou na odstranění z důvodu výstavby dálnice D3. Výzvy zde budou umístěny po co nejdelší možnou dobu, respektive do doby, než budou omezovat zhotovitele v postupu prací. V případě, že nebudou v této době odstraněny, budou demontovány zhotovitelem a ukládány do areálu firmy Vetas v Hosíně, kde budou uskladněny po dobu výstavby dálnice D3 Ševětín – Borek,“ dodává k tématu Studecký.

Foto Jana Kroneislová

Štítky strom, dálnice, Praha, stavba, Ševětín, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, Lesy České republiky, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice se neptá. Cestou na Prahu mizí stromy i pomníčky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.