Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na rozestavěném úseku D3 u Veselí nad Lužnicí už nebude potřeba dálniční známka

Poněkud bizarně mohl pro řidiče jedoucí po dálnici D3 vypadat rozestavěný úsek mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. Auta zde sice jezdí po novém asfaltu, ale pouze 80 kilometrů za hodinu. Na čelním skle už však musí mít vylepenou dálniční známku. Povinnost ale skončí. V pátek o tom po jednání se starostou Veselí nad Lužnicí rozhodl ministr dopravy Dan Ťok. Opatření začne platit do měsíce.

Ministerstvo dopravy teď musí přijmout potřebná opatření, která takovou výjimku umožní. „Stavba D3 u Veselí nad Lužnicí byla mezi zpoplatněné úseky zařazena z formálních důvodů. Vůči řidičům ale není férové, aby platili za silnici, která má dva pruhy a ještě nebyla dokončena jako plnohodnotná dálnice. Argumentům pana starosty a zástupců regionu proto rozumím a nechal jsem toto rozhodnutí prověřit. Našli jsme způsob, jak úsek od poplatku dočasně osvobodit,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Ředitelství silnic a dálnic dalo úsek do předčasného užívání letos v lednu. Vyhláška praví, že se automaticky musí zařadit mezi zpoplatněnou dálniční síť. „Není logické, aby řidiči platili za dálnici, která ještě ani nebyla dostavěna a nemá čtyři pruhy. Motoristé, kteří se dálnici kvůli poplatku vyhýbají, navíc jezdí přes město, kde nám stoupla intenzita dopravy. Panu ministrovi proto děkuji, že k věci přistoupil se zdravým rozumem a našli jsme řešení,“ přidal starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora.

Výjimka bude platit do okamžiku, než se v úseku objeví plnohodnotná „čtyřproudovka“. To má být letos na podzim. „Důvodem pro výjimku ze zpoplatnění je právě to, že dálnice je teprve ve stavbě a nebyla ještě dokončena. Jiný případ by byl, kdyby už řidičům normálně sloužila, nebo se na ní prováděla pouze oprava,“ dodal ministr dopravy Ťok.  

Foto Jana Kroneislová

Štítky Veselí nad Lužnicí, dálnice, Dan Ťok, ministr dopravy, Bošilec, Ředitelství silnic a dálnic, Stanislav Kostka Neumann, dálniční poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rozestavěném úseku D3 u Veselí nad Lužnicí už nebude potřeba dálniční známka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.