Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeští silničáři spotřebovali v prvním letošním měsíci až o třicet procent více soli

Přibližně o dvacet až třicet procent více soli a posypového materiálu použili jihočeští silničáři na údržbu vozovek v lednu v porovnání se stejným měsícem loni. Za první letošní měsíc spotřebovali přes 13 tisíc tun soli za více než 26 milionů korun.

Rovněž údržba ulic v jihočeských městech byla v lednu náročnější než loni. Údržba silnic reaguje na aktuální počasí. Letošní leden byl jeden z nejchladnější za poslední léta, proto se tento fakt objevil i ve spotřebě posypového materiálu a soli.

„V jižních Čechách nepadalo tolik sněhu jako na severu, ale museli jsme neustále řešit problémy s namrzáním vozovek a s ledovkou," uvedl pro ČTK náměstek ředitele správy a údržby silnic jihočeského kraje Jan Vykouk.

V lednu se tak výrazně zmenšily zásoby soli a posypového materiálu. Například v Českých Budějovicích na údržbu silnic spotřebovali 160 tun písku a 620 tun soli. Ve skladech městu zbývá asi 100 tun písku a 600 tun soli. I v případě pokračujících mrazů se ale magistrát neobává, že by se mohl dostat do potíží.

„Maximálně do tří dnů dovezou dodavatelé jakékoliv množství materiálu," řekl náměstek primátora Petr Podhola.

„To si tak říkám, kam to všechno nasypali. Někdy to byla v Budějcích tragédie, byť chápu, že toho mají na údržbu hodně. A hlavně, já osobně bych solí šetřil, hlavně na chodnících. Raději bych chodil po bílém pevném chodníku se shrabaným sněhem a jen posypaném, aby to neklouzalo, než se brodit ve špinavé vysoké břečce," uvedl Jan Povolný z Českých Budějovic.

Více posypového materiálu potřebovala na údržbu komunikací i chodníků i další jihočeská města. Například v Písku na údržbu městských silnic spotřebovali v lednu 90 tun posypu. „Oproti minulým třem letům to bylo o něco náročnější, nicméně zažili jsme horší zimy, kdy nasazení lidí a techniky bylo daleko větší," řekla mluvčí písecké radnice Kristýna Barchini.

Více sněhu, chladnější počasí a častější výskyt ledovky komplikoval situaci při údržbě komunikací i technickým službám v Prachaticích. „V lednu jsme spotřebovali 168 tun soli, zatímco o rok dříve to bylo ve stejném období 105 tun," řekl jednatel prachatických technických služeb Rostislav Eichner.

Autoři

Štítky sůl, údržba, materiál, České Budějovice, Jihočeský kraj, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští silničáři spotřebovali v prvním letošním měsíci až o třicet procent více soli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.