Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky Integrovanému dopravnímu systému Jihočeského kraje mohou lidé cestovat na jednu jízdenku

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK) od začátku roku funguje na Českobudějovicku. Na jednu jízdenku lze kombinovat cestování několika druhy dopravních prostředků – vlakem, linkovým autobusem, trolejbusem i autobusem městské hromadné dopravy. Lidé mohou jízdenku IDS JK využít i několikrát denně. Při dojíždění do zaměstnání, do školy nebo k lékaři lze tak na jízdném výrazně ušetřit.

„V současné době má s krajem smlouvu na zajištění systému pět dopravců. A to pro území krajského města Dopravní podnik města České Budějovice, dále pak ČSAD Autobusy České Budějovice, Comett plus a GW BUS,“ řekl náměstek jihočeského hejtmana pro dopravu Jan Kubík. Ten zároveň připomněl, že kromě zmiňovaných dopravců mohou cestující navíc využít i vlaky Českých drah. Osobní a spěšné spoje neomezeně, k tomu navíc rychlíky v úsecích České Budějovice – Zliv a České Budějovice – Velešín. Smluvní dopravci jsou označeni samolepkami IDS, zapojení do systému je zvýrazněno i na zastávkách a v jízdních řádech. 

Jihočeský kraj uhradí zapojeným dopravcům prokazatelné ztráty vzniklé nižšími příjmy za levnější tarify jízdného. „Máme na to pro letošní rok vyčleněno 13,5 milionů korun. Ale jaká to bude suma, ve skutečnosti záleží na tom, jak moc budou lidé systém využívat,“ dodal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jízdenku IDS JK lze zakoupit na autobusových nebo vlakových nádražích. Aby mohl cestující začít integrovaný dopravní systém využívat, musí mít buď průkaz IDS JK s fotografií, který pořídí za třicet korun, ale jde pro jízdenku použít i jinou průkazku na slevu jízdného – například žákovskou, studentskou či ZTP. Držitelé těchto průkazů si pak mohou zakoupit časové jízdenky s platností na 7, 30 nebo 90 dnů. „Nejvýhodnější je si pořídit jízdenku na 90 dnů, kde cestující ušetří na jízdném 28 procent v porovnání s klasickým jízdným. U třicetidenní a sedmidenní IDS jízdenky je úspora až 20 procent,“ uvedl poradce jihočeského hejtmana pro dopravu Ivan Študlar. Další slevu nad rámec tarifů mají senioři nad 65 let. Zajímavou výhodou, kterou ocení hlavně rodiče či prarodiče je, že majitel průkazu může zdarma přepravit dvě děti do šesti let.

Českobudějovicko bylo pro zavedení IDS JK vybráno hlavně proto, že je to spádová oblast, v níž využívá veřejnou dopravu denně až 90 procent obyvatel.

Území IDS JK je rozděleno na tarifní zóny. Rozkládá se v okruhu do dvaceti kilometrů od krajského města. Na jednu jízdenku IDS JK se lze dostat například na Křemežsko, do Zlaté Koruny, na Borovansko, do Ševětína, Zlivi nebo Holašovic. „Do integrovaného dopravního systému je v našem kraji zapojeno už devadesát obcí. A my počítáme s rozšířením tarifních zón,“ dodal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Kraj systém v lednu především ladil

Hodně aktuální je, aby se s IDS cestující dostali například do Borku, Boršova, Rudolfova nebo Včelné. Tady by se mohli lidé systému dočkat už na konci letošního roku. „Rádi bychom v budoucnu propojili s IDS Tábor a Jindřichův Hradec i další okresní města,“ prozradil Jan Kubík s tím, že ale další plány se ujasní a budou mít konkrétnější podobu až po vyhodnocení dosavadního provozu IDS.

Kraj systém v lednu hlavně dolaďoval, takže se IDS JK nedostalo moc velké publicity. A tak za první měsíc fungování jízdenky IDS JK využilo jen padesát lidí. „Nejdražší byla za 2780 korun, nejlevnější za 90 korun,“ upřesnil Josef Michálek ze společnosti Jihočeský koordinátor dopravy (Jikord). Větší zájem byl o dlouhodobější jízdenky, na odbyt šly hlavně jízdenky třicetidenní. Nejvíc systému využívali lidé bez dalších slev a senioři nad 65 let.

O letošní novince zatím moc lidí neví. Někdo o ní slyšel, ještě ji však nevyužil, většinou o ní lidé totiž nemají ani potuchy. „To jsem netušila, že něco takového tady máme. Já sice už moc nikam nejezdím, ale určitě pro lidi, kteří denně někam dojíždí, třeba do práce, je to určitě šikovná věc,“ řekla čtyřiasemdesátiletá Petra Kalivodová z Českých Budějovic. „Vůbec netuším, co to je. Jak a proč to funguje. Proto nemohu posoudit, jestli je to dobré a jestli bych to využíval,“ zaskočila otázka na IDS jedenadvacetiletého Jakuba Navrátila, který jezdí do Českých Budějovic do školy z vesničky nedaleko Strakonic.

„Věřím, že až lidé přijdou na výhody IDS, budou jej využívat v mnohem větší míře,“ podotkl Zimola.

Veškeré informace o IDS Jihočeského kraje Českobudějovicko získají cestující na internetových stránkách www.idsjk.cz, v prodejních místech dopravců nebo na pohotovostní infolince Jikord: v pracovní dny od 8 do 16 hodin na telefonu 380 070 206, v pracovní dny od 16 do 22 hodin a o víkendech od 8 do 20 hodin na telefonním čísle 720 110 310.

Na autobusových zastávkách veřejné linkové dopravy zařazených do systému jsou označením IDS vybaveny dopravní značky i jízdní řády. Samolepkami IDS jsou označena vozidla veřejné linkové dopravy a ČD, rozsah platnosti IDS je i v železničních jízdních řádech. Dopravní podnik města České Budějovice zvýrazňuje zapojení do IDS na jízdních řádech na zastávkách.

Projekt připravil a realizoval Jihočeský kraj se společností Jikord ve spolupráci s dopravci a městem České Budějovice, coby zřizovatelem Dopravního podniku města České Budějovice, největším přepravcem na jihu Čech.

Štítky Jihočeský kraj, České Budějovice, jízdné, doprava, okres České Budějovice, jízdní řád, Jiří Zimola, Jan Kubík, České dráhy, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Kalkán

Na to, že jste na tom dřeli tak dlouho a, myslím vzorových integrací je dost, mi to připadá trochu oktrojovaný, Kde jednotlivá jízdenka, nejsem li dojíždějící kupř. z Dubného s prací ve Vrátě. Navíc současné schema linek a polohy jízdních řádů a přestupních bodů, rigidita autobusových dopravců atp. k používání IDS nijak obecenstvo nemotivuje a pokud si s tím opravdu nedáte práci, těžko bude.....

Pátek, 3. února 2017, 12:45Odpovědět

Díky Integrovanému dopravnímu systému Jihočeského kraje mohou lidé cestovat na jednu jízdenku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.