Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tabule dá řidiči vědět, kde může zaparkovat

Chytrá parkoviště by měla vzniknout na dvou místech v Českých Budějovicích. A to na Senovážném náměstí a u Dynama. Radní už vypsali veřejnou zakázku na projekt, který je součástí systému inteligentní dopravy v Budějcích a na který město využije dotačních peněz.

„Zmiňovaná parkoviště budou vybavena takzvanou sčítací bránou, která bude informovat o počtu volných parkovacích míst. Tato informace bude přenášena do nového řídícího informačního centra a pak bude zobrazována na informačních tabulích, které budou rozmístěné po městě a budou na případná volná místa navádět řidiče aut,“ vysvětlil náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Záměr města má mezi lidmi své příznivce, ale i odpůrce. „To by bylo super. Hned bych věděl, na které parkoviště má cenu zajíždět a na které je to zbytečné. Je to dobrý nápad, už aby to bylo,“ řekl Jan Kopecký z Českých Budějovic. „Myslím, že jsou to vyhozené peníze. Zrovna na těchto dvou parkovištích to není tak hrozné. Místečka jsem se tam vždycky dočkal, a netrvalo to ani moc dlouho. Auta tam docela hodně pendlují,“ uvedl Martin Petřík z Českých Budějovic.

Kdy se ale motoristé v Českých Budějovicích chytrých parkovišť konkrétně dočkají, lze teď jen těžko odhadovat. Přesný termín si nikdo netroufl říci. Ale určitě to nebude za pár týdnů nebo měsíců, spíše za pár let. Ovšem mnohem dříve, určitě už letos, budou moci řidiči ocenit změnu při parkování na Mariánském náměstí.

„Za parkování se tam nyní platí v automatu. U něj se ale často tvoří dlouhé fronty. Proto chceme, aby se tam mohlo parkovné platit prostřednictvím mobilní aplikace SEJF. Tu už od podzimu loňského roku mohou využívat řidiči při parkování na náměstí Přemysla Otakara II.,“ informoval náměstek Konečný.

Podle náměstka primátora Petra Podholy se vylepšení při parkování na Mariánském náměstí řidiči dočkají brzy. V podstatě už je to prý jen technická záležitost. „A to českobudějovického dopravního podniku, který vše potřebné pořizuje, nakupuje,“ dodal Podhola.

Štítky parkování, České Budějovice, František Konečný, Jan Kopecký, Mariánské náměstí (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Co takhle udělat víc parkovacích míst (nemyslím další parkovací dům, kde ani člověk s LPG nevjede) a něco opravdu užitečného pro auta než kravinu za miliony..?

Úterý, 24. ledna 2017, 10:32Odpovědět

Tabule dá řidiči vědět, kde může zaparkovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.