Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do jara se začne stavět obchvat Strakonic za 300 milionů

Těžkou nákladní dopravu odvede ze Strakonic obchvat města, který by se měl začít stavět v prvním čtvrtletí letošního roku. Odhadované náklady činí 305 milionů korun.

Stavba silnice I/22 má podle plánů trvat 18 měsíců. Nyní se blíží podpis smlouvy. „Vznikne kvalitní propojení významných dopravních směrů silnic I/4 Praha – Strážný a I/22 Vodňany – Domažlice. Zásadně odlehčí dopravně přetíženému centru města, vyvede z něj tranzitní dopravu a převede ji po kvalitní komunikaci, opatřené stavebními prvky, které maximálně omezí škodlivé vlivy na okolní prostředí,“ řekla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Půjde o dvoupruhovou silnici, která tvoří severní dopravní půloblouk města. Součástí stavby se stanou okružní křižovatky na ulicích Písecká, Radomyšlská a Zvolenská, ty propojí obchvat se současnou silniční sítí.

ČTĚTE TAKÉ: Obchvat Budějc dostal zelenou

Podle průzkumu z roku 2010, který si dělala radnice, projede denně přes most Jana Palacha, nejdůležitější tepnu městem, 16 tisíc aut. „Odkloní se tak velká těžká doprava, která zatěžuje centrum města, všechny kamiony to objedou, odlehčí se doprava v centru. O obchvatu se jedná poměrně dlouho, už za bývalého vedení města. Protahuje se to, mělo se začít loni, nevyšlo to. Předpokládáme, že v první čtvrtině letošního by se mohlo začít,“ řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková. Město se podle ní bude na stavbě v první etapě podílet částkou asi 16 milionů korun.

Další důležitý obchvat se začne v jižních Čechách stavět na konci roku, v Chýnově na Táborsku. Zbaví město velké části kamionů, ale i osobních aut, odhadované náklady jsou 457,1 milionu korun. Na obchvaty čekají i další jihočeská města, například Lišov a Trhové Sviny na Českobudějovicku. ŘSD chce letos také zahájit stavbu obchvatu Českých Budějovic.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Strakonice, silnice, doprava, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, České Budějovice, Jan Palach, Domažlice, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jara se začne stavět obchvat Strakonic za 300 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.