Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik otestoval autobus s plynovým pohonem

Vyzkoušet jízdu autobusem na stlačený zemní plyn vyzkoušeli cestující v krajském městě od soboty 24. září do čtvrtka 29. září. Dopravní podnik města České Budějovice tak prověřil po loňském elektrobusu i další z alternativních pohonů.

Na linkách 11, 13 a 21 bylo možné potkat zelený autobus Urbanway 12 m – Cursor 8 CNG EURO VI, který dopravní podnik v ostrém provozu testoval díky spolupráci se společností Iveco Czech Republic.

Urbanway je nový nízkopodlažní autobus navržený pro hromadnou dopravu v městských oblastech. Vyznačuje se vysokým standardem jak pohodlí cestujících a řidiče, tak kapacity, volitelnosti délky, pohonného systému, vnitřního rozvržení a rentability. Nová zesílená konstrukce s nižší hmotností umožňuje použití motoru Cursor 8 na zemní plyn. Nový autobus představuje zcela nový styl, který spojuje technologii s inteligentní konstrukcí autobusu a umožňuje tak bezchybný každodenní provoz.

O pohon vozu se stará motor Cursor 8 CNG EURO VI s výkonem 213 kW (290 HP). Délka autobusu je 12 metrů, kapacita při třídveřové variantě je 23 sedících a velký prostor nabízí také dostatek místa pro vozíčkáře i maminky s kočárky.

„Autobusy na CNG jsou ekologickou alternativou pro města typu Českých Budějovic. Součástí příprav zavádění do praxe je proto i testování různých typů vozů, které by byly pro naše podmínky vhodné a umožnily výraznou obnovu vozového parku,“ uvedl ředitel a místopředseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Dopravní podnik města České Budějovice plánuje pořídit s využitím dotačních programů z Evropské unie během příštích let celkem 24 vozů na stlačený zemní plyn. Žádost o dotaci ve výši přes 160 milionů korun v rámci Integrovaného regionálního operačního programu hodlá dopravce předložit nejpozději do konce listopadu letošního roku.

„Aktivita dopravního podniku přesně zapadá do dopravní koncepce, která počítá se zaváděním ekologických způsobů dopravní obslužnosti v našem městě,“ informoval náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Tisková zpráva

Štítky dopravní společnost, zemní plyn, České Budějovice, stlačený zemní plyn, Iveco Czech Republic, Evropská unie, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik otestoval autobus s plynovým pohonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.