Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Statistiky tragických událostí na železničních přejezdech jsou výrazně horší než ty loňské

Do konce srpna zemřelo při střetech na přejezdech 32 osob, stejně jako za celý rok 2015. Nejvíce mrtvých bylo ve Středočeském kraji. Při srážce s vlakem na přejezdu je dvacetkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí než u průměrné dopravní nehody.

Letošní statistiky tragických událostí na železničních přejezdech jsou výrazně horší než ty loňské. Počet střetů se zvýšil ze 110 na 120, ovšem daleko markantnější je nárůst usmrcených. Ten se zvýšil na dvojnásobek, konkrétně ze 16 na 32. Nikdo nezemřel v únoru, naopak nejvíce osob – devět – přišlo o život v březnu. „Přitom na konci února došlo ke zpřísnění postihů za vjíždění na železniční přejezd v případech, kdy je to zakázáno. Daný přestupek nově nelze projednat v blokovém řízení, ve správním řízení se vždy uloží pokuta, a to od 2500 do 5000 korun. Řidičům motorových vozidel je vysloven zákaz činnosti od jednoho do šesti měsíců a navíc jim je uděleno sedm bodů do bodového hodnocení řidiče,“ připomíná Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Nárůst mrtvých v devíti krajích

Nejvíce mrtvých – pět - bylo ve Středočeském kraji. O jednoho méně pak na Vysočině a na Ústecku. Po třech obětech zaznamenaly statistiky v krajích Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém. Naopak na Liberecku nezemřel nikdo, podobně jako v roce 2015. V devíti krajích došlo k meziročnímu nárůstu obětí, nejvíce na Vysočině (o čtyři) a dále pak v krajích Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém (shodně o tři). Naopak poklesem počtu mrtvých na přejezdech se mohou pochlubit v krajích Moravskoslezském a Olomouckém (po dvou), ve třech krajích (Libereckém, Středočeském a Zlínském) se meziročně situace nezměnila.

Ze statistik Policie České republiky jednoznačně vyplývá, že při nehodě na přejezdu je výrazně vyšší pravděpodobnost usmrcení než činí průměr všech dopravních nehod. Loni to bylo devatenáctkrát, za prvních sedm měsíců letošního roku dokonce dvacetkrát. „Za smrtelnými nehodami na přejezdech nestojí neznalost příslušných předpisů. Zahraniční i domácí průzkumy naopak neustále potvrzují, že pod koly vlaků umírají především ti, kdo se chovají lehkomyslně, spěchají či jsou nepozorní,“ uzavírá Roman Budský. 

Tisková zpráva

Štítky železniční přejezd, Středočeský kraj, Roman Budský, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistiky tragických událostí na železničních přejezdech jsou výrazně horší než ty loňské  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.