Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké zastávky hlásí v městské hromadné dopravě nový hlas

Další novinku nachystal s úpravou jízdních řádů ve svých dopravních prostředcích Dopravní podnik města České Budějovice. Změnou projde také hlášení názvů stanic a zastávek. S novými hlasy se budou od přelomu srpna a září setkávat ve všech autobusech a trolejbusech cestující, kteří využijí možnost dopravy MHD po krajské metropoli jižních Čech.

„Důvodem bylo nejen oživení městské dopravy v Českých Budějovicích, ale také skutečnost, že nové hlášení je výraznější a srozumitelnější,“ vysvětluje tento krok ředitel a místopředseda představenstva českobudějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Tato inovace bude navíc spojena se soutěží s názvem Poznej nový hlas, kterou městský dopravce spustí od 1. září na svých webových stránkách a Facebooku. Zde budou moci účastníci tipovat nejen osobu, která hlas namluvila, ale také místo, kde se s dotyčnou osobou můžete setkávat.

Podobný způsob informovaní cestujících v městské dopravě je relativně nový, v jihočeské krajské metropoli se s ním začalo v roce 1988, nejprve na autobusové lince 3, která tenkrát jezdila mezi Suchým Vrbným a Rožnovem. Zpočátku hlásili zastávky řidiči do mikrofonu, ale tento způsob se neosvědčil, proto se přešlo na pouštění záznamové techniky. Předtím se zastávky v českobudějovické MHD dlouhá desetiletí nehlásily. Většinou jí cestovali místní lidé a ti je znali. Když přijel někdo odjinud, tak se musel zeptat na cestu a místní mu poradili, jakou linkou pojede a kde má vystoupit. 

Nicméně určitou výjimkou byla šedesátá leta minulého století. Pamětník Jiří Šebesta z Českých Budějovic vzpomíná, jak řidič trolejbusu Koberna svérázně protestoval proti zboření mezi obyvateli Českých Budějovic oblíbeného kina Lípa a restaurace Metropol na Mariánském (tehdy Švermově) náměstí v roce 1962, které měly uvolnit místo pro nové divadlo (nebylo tam nikdy postaveno). „Hlásil do mikrofonu ‚u opery‘. On vůbec býval takový šprýmař, a tak třeba na konečné zahlásil: ‚Konečná, bude někdo vystupovat?‘,“ tvrdí Šebesta.

V publikaci 100 let městské dopravy v Českých Budějovicích je uvedeno, že řidič Koberna později ve svém protestu přitvrdil a na zastávce Mariánské náměstí oznamoval cestujícím „drajerplac“. Bedřich Drajer, původním povoláním zedník, byl totiž v té době předsedou zdejšího Městského národního výboru a je zodpovědný za likvidaci mnoha kulturních památek ve městě. Z toho však nakonec měl řidič Koberna v práci problémy, protože soudruzi takové žertování nesnášeli.     

Jak se vám líbí nový hlas?

Celkem hlasovalo895 čtenářů

Tisková zpráva

Štítky městská hromadná doprava, České Budějovice, Jihočeský kraj, městská doprava, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké zastávky hlásí v městské hromadné dopravě nový hlas  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.