Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Snižovat počet mrtvých v důsledku nehod nákladních vozidel se nedaří

Za prvních sedm měsíců meziročně poklesl počet obětí dopravních nehod bezmála o šestinu. V nákladních automobilech však zemřelo o dvanáct procent více lidí. O jedenáct procent také vzrostl počet obětí nehod zaviněných řidiči nákladních vozidel.

Od ledna do července 2016 zemřelo na českých silnicích devatenáct řidičů nákladních vozidel a jejich spolujezdců. O dva (tedy o jednu osminu) více než v roce 2015. Vinou řidičů nákladních automobilů zemřelo 51 osob. I zde zaregistrovaly statistiky meziroční nárůst, a to o pět osob (11 %). „Zatímco u ostatních kategorií účastníků silničního provozu se dařilo počty mrtvých snižovat, posádky nákladních vozů a počty smrtelných nehod zaviněných jejich řidiči byly negativní výjimkou,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Téměř polovinu obětí měli loni na svědomí řidiči nákladních automobilů do 3,5 tuny

V roce 2015 zavinili řidiči motorových vozidel celkem 78 201 nehod vyšetřovaných Policií České republiky, z toho 10 668 (14 %) šoféři nákladních vozů. V 73 procentech havarovali v důsledku nesprávného způsobu jízdy, s velkým odstupem následují nedání přednosti v jízdě (13 %), nepřiměřená rychlost jízdy (12 %) a nesprávné předjíždění (2 %). Při nehodách zemřelo na českých silnicích 660 osob (do 24 hodin), z toho 74 (11 %) vinou řidičů nákladních aut. Oproti roku 2014 to bylo o sedm obětí více. Naopak o čtrnáct osob (tedy 37 %) menší byl počet obětí z řad řidičů nákladních vozů a jejich spolujezdců. Nejvíce mrtvých měli na svědomí řidiči nákladních vozů o celkové hmotnosti do 3,5 tuny – rovných 35 (tj. 47 %). Následují vozidla nad 12 tun (23 obětí), od 3,5 do 7,5 tuny (10 zemřelých) a od 7,5 do 12 tun (6 mrtvých). V případě jedné tragické nehody nebyla hmotnost nákladního vozu zjištěna. Nejnebezpečnější byly zaviněné nehody vozidel o celkové hmotnosti od 3,5 do 7,5 tuny, kdy na jeden tisíc nehod zemřelo 10,1 osoby, naopak nejméně rizikové byly střety automobilů o hmotnosti 7,5 až 12 tun, kdy bylo usmrceno na tisíc nehod 4,2 osoby.

K 85 procentům nehod kamionů dojde v důsledku lidské chyby

Průzkum provedený IRU (Mezinárodní unie silniční dopravy) naznačil, že 85 procent nehod s účastí nákladních automobilů jde na vrub lidského pochybení (z nich však jen čtvrtinu mají na svědomí sami řidiči kamionů). Zhruba po pěti procentech je vina připisována klimatickým podmínkám, závadám infrastruktury či technické závadě vozidla. Pokud však nehodu zaviní přímo šofér trucku, je to vinou nepřiměřené rychlosti jízdy, nedání přednosti na křižovatce či neopatrného přejíždění mezi jízdními pruhy.

České dálnice jsou pro řidiče kamionů nebezpečné

Podle Evropské komise i Evropské rady pro bezpečnost silničního provozu ETSC umírá sedm procent všech obětí nehod na dálnicích (v České republice se jednalo v roce 2015 o 4,5 %, za prvních sedm měsíců letošního roku pak o 5,9 %). V 61 procentech se jedná o posádky osobních automobilů, v 11 % o cestující na motocyklech a 10 % o chodce. Každý šestnáctý umírá v nákladním automobilu o celkové hmotnosti do 3,5 tuny, jedno procento v autobusu. „Celých devět procent obětí však tvoří posádky nákladních vozů nad 3,5 tuny. V České republice se však jedná až o 31 procent, suverénně nejvíce v celé Evropské unii. S velkým odstupem následují Německo se 17 % a Polsko se 16 %,“ uzavírá Roman Budský. 

Tisková zpráva

Štítky havárie, nákladní automobil, nákladní vůz, Česko, Roman Budský, Evropská unie, Evropská komise, Evropská rada, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snižovat počet mrtvých v důsledku nehod nákladních vozidel se nedaří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.