Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice připravují stavbu podjezdu pod železniční tratí

České Budějovice připravují projekt podjezdu pod železniční tratí poblíž nádraží. Stavba nejméně za půl miliardy korun by měla v budoucnosti propojit jeden ze sjezdů z dálnice D3 s centrem města. Práce by mohly začít v roce 2019 a kromě českobudějovického magistrátu se na nich bude finančně podílet kraj i stát. Novinářům to v úterý řekl náměstek primátora František Konečný.

„V momentě, kdy bude hotový sjezd z dálnice D3 na Pohůrce, bude tento podjezd velmi důležitý. Pokud by neexistoval, zahltila by se doprava pod železničním viaduktem na Rudolfovské třídě,“ uvedl náměstek. Dálniční exit by podle něj mohl být v provozu zhruba v roce 2021.

České Budějovice v minulosti o tunelu pod železnicí už uvažovaly. Tehdejší pravomocné územní rozhodnutí však zrušil soud. „Některé věci z bývalého projektu využijeme, ale budeme muset z větší části začít od znova,“ řekl Konečný.

V minulosti proti tunelu stáli obyvatelé, kteří žijí ve čtvrti Pětidomí, z níž by měl podjezd pod železnici vést. Konečný řekl, že město je připraveno s lidmi o vzniklé situaci jednat. „Existuje řada variant, jak bychom tuto věc řešili. Ale zatím je to předčasné, protože ještě neznáme přesné detaily projektu,“ řekl.

Tunel, který by spojoval Dobrovodskou a Průmyslovou třídou, je součástí projektu takzvané zanádražní komunikace. Ta je již z velké části v provozu a má sloužit k tomu, aby odklonila tranzitní dopravu z centra města. Navíc má navazovat na dálnici D3. České Budějovice nemají žádný vnější okruh a doprava zde v posledních letech často kolabuje, na hlavních silnicích se pravidelně v ranních a odpoledních špičkách tvoří kolony.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, železnice, projekt, František Konečný, dálnice, Pětidomí (Kařez)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice připravují stavbu podjezdu pod železniční tratí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.