Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba D3 k Budějcím pokračuje podle plánu, s obchvatem se ale zřejmě nezačne dřív než v roce 2019

Zatímco výstavba úseku dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným pokračuje v souladu s harmonogramem, ve kterém je datum dokončení říjen příštího roku, na obchvat Českých Budějovic si musí obyvatelé krajského města ještě dlouho počkat. Podle informací ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy se patrně nezačne stavět dříve než v roce 2019.

Kroupa dorazil na zmíněný úsek v úterý odpoledne s ministrem dopravy Danem Ťokem. Ten si pochvaloval přesně postupující práce na další části dálnice. „Máme tady jen malý problém, což je přeložka velmi vysokého napětí, které tu stavbu trochu komplikuje. Nicméně jsem přesvědčen, že termín, který máme ve smlouvě, což je říjen 2017 by měl být dodržen,“ uvedl Ťok. K vypnutí ale dojde už 5. května a během stejného měsíce by měla být přeložka hotova.

Dobře pokračuje i výstavba dalších úseků dálnice D3 směrem od Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic. „U obchvatu Veselí nás zpozdily archeologické průzkumy, nicméně si myslíme, že to zprovoznění by mělo být ve stejném termínu jako u stavby Borek - Úsilné, byť na sebe stavby nenavazují,“ ujistil Kroupa. Začátek výstavby posledního úseku do Budějc mezi Ševětínem a Borkem je naplánován na červenec letošního roku a končit by se mělo o tři roky později. 

Stavební povolení na obchvat získáme nejdříve za dva a půl roku, říká Kroupa

Daleko komplikovanější situace je u obchvatu jihočeské metropole, který se dělí na dvě části. Zatímco u první je majetkoprávní příprava na cestě ke zdárnému konci, protože je již osmdesát procent pozemků vykoupeno, druhá část tak rychle nejde. Zde je zatím úspěšnost jen dvacetiprocentní. Velký problém však znamená posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

„Po diskusích s ministerstvem vnitra bude potřeba změnit územní rozhodnutí v místech, kde jsou mimoúrovňové křižovatky. Narážíme však na problém, že obě dvě mají vydáno stanovisko EIA z roku 1992 a v současné době vláda projednává materiál, který by měl určit další postup. Tak, jak jsme ten materiál viděli my, to znamená opakování procesu EIA,“ upozornil Jan Kroupa.

Znamená to aktualizaci starších podkladů a posouzení zcela nových věcí. Ministerstvo životního prostředí totiž nebude akceptovat podklady starší tří let v době podání dokumentace EIA. Jde především o biologické průzkumy, což znamená roční zdržení. Dále jde také o nové zpracování projektové dokumentace. Ministerstvo poté bude mít šest měsíců na vydání nového stanoviska EIA. Pravděpodobně rovněž dojde na územní řízení, kde bude stanovisko EIA možné přezkoumat a veřejnost se k tomu bude moci vyjádřit. 

„Pozitivní je, že se bude pokračovat dál a nic se nezastavuje. My věříme, že do té doby dotáhneme majetkoprávní přípravu. Pokud budeme optimisti a správní orgány budou vydávat rozhodnutí neprodleně, tak nám bude dva roky trvat, než se dostaneme ke správnímu řízení. Od toho nás čeká cesta ke stavebnímu povolení,“ doplnil Kroupa s tím, že při notné dávce optimismu bude získáno stavební povolení nejdříve za dva a půl roku. To se týká také všech úseků od Budějc směrem na státní hranice.

Přesto Ředitelství silnic a dálnic ještě doufá v drobnou naději. Dokument, který je momentálně na vládě, zatím nebyl schválen. Pořád totiž probíhají jednání s Evropskou komisí. „Vede je ministerstvo životního prostředí a my mu dáváme podklady. Snažíme se apelovat na zdravý rozum. Je otázkou, jestli opakování procesu EIA je smysluplnou věcí. Věřím, že to Evropská komise vezme na vědomí, protože z mého pohledu jsou ty stavby velmi prioritní na to, abychom je odpískali tím, že budeme znovu opakovat proces EIA,“ dodal ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, Jan Kroupa, EIA, Ředitelství silnic a dálnic, stavba, dálnice, Borek, Úsilné, Dan Ťok, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba D3 k Budějcím pokračuje podle plánu, s obchvatem se ale zřejmě nezačne dřív než v roce 2019  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.