Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Vyhovují vám cyklopruhy na Žižkově třídě?

Po rekonstrukci Žižkovy ulice se v Budějcích začalo opět hodně debatovat o cyklopruzích. Zatímco na Novohradské mají cyklopruhy pozitivní ohlasy, na Žižkovce tomu tak není. Nebo ne? Hlasujte v naší anketě.

Rekonstrukce Žižkovy třídy a křižovatky s ulicemi Jeronýmova a Novohradská trvala tři měsíce. Vyhledávaná spojovačka od Mladého nebo nádraží na Senovážné náměstí je otevřena měsíc. Novinkou na Žižkovce jsou zastávky MHD a také cyklopruhy.

Ve směru od ulice Čechova na nádraží a také na konci Novohradské ulice jsou cyklopruhy u strany. S tím se řidiči i cyklisté rychle naučili pracovat. Poněkud problematické řešení je ale na křižovatce Žižkovy s ulicemi Jeronýmova a Novohradská.

Po celé Novohradské ve směru od křižovatky s Mánesovou ulicí směrem na Mladé jsou cyklopruhy s červenými poli podél obou směrů. A cyklisté ho využívají. „Je to dobře myšleno. Máme svůj prostor a nemusíme se plést do cesty vozům,“ říká Antonín Čermák, který do práce dojíždí na kole každý den.

Cyklopruhy na Novohradské jsou místy viditelně vyznačeny červeně a zde je to tedy jasné - pruhy jsou u krajnic a cyklisté tudy projíždějí. Jenže na zrekonstruované křižovatce Žižkova . Jeronýmova jsou podobné červené cyklopruhy taky. Navíc vedou přes celou šíři jízdního pruhu pro automobily.

A to bylo pro hodně účastníků silničního provozu zmatečné. Lidé nevěděli, zda tento pruh je tedy také pro cyklisty, kteří tak stojí v křižovatce při červené jako první a tudíž jsou před vozidly, nebo naopak cyklisté do tohoto pruhu kvůli plynulosti dopravy nesmějí.

Červeně vymezené pásmo je skutečně určeno pro stání cyklistů. Má ochránit zejména jejich bezpečnost v provozu,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu, územní rozvoj a architekturu František Konečný.  

Otázkou ale je, zda cyklisté v přední pozici při zelené dopravu v křižovatce nezpomalují. „Ze zahraničí jsou s tímto řešením velmi dobré zkušenosti. Nemyslím, že by tím docházelo k nějakému zásadnějšímu zdržení automobilů, i když to nelze na 100 % vyloučit,“ dodal Konečný.

Jaký je váš názor? Hlasujte v anketě níže.

Souhlasíte s cyklopruhy přes šíři jízdního pruhu na křižovatce Žižkova - Jeronýmova - Novohradská?

Celkem hlasovalo371 čtenářů

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky cyklopruhy, Žižkova třída, doprava, cyklista, České Budějovice, František Konečný, Antonín Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyhovují vám cyklopruhy na Žižkově třídě?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.