Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jihočeský kraj chce vlaky a autobusy dotovat rekordní částkou

Dosud nejvyšší částku chce v příštím roce investovat Jihočeský kraj do dopravní obslužnosti, tedy do provozu autobusových a vlakových spojů na jihu Čech. Příspěvek bude více než jedna 1,034 miliardy korun, což je o téměř 20 milionů více než letos.

Podle něj přibydou nové spoje, náklady na dopravu vzrostou i kvůli tomu, že rok 2016 je přestupný. Přibližně 590 milionů bude stát doprava po železnici. Zhruba jednou třetinou z částky, 186 miliony korun, pomůže stát. Zbytek budou náklady na autobusovou dopravu, jejíž provoz platí pouze Jihočeský kraj. Plán ještě musí na prosincovém jednání schválit krajští zastupitelé.

„Co se týká železnic, počítají krajští koordinátoři s nárůstem výkonu a tím i naježděných kilometrů o necelé jedno procento. Letos ujely vlaky na území Jihočeského kraje 5,079 milionu kilometrů a příští rok by to mělo být 5,110 milionu kilometrů,“ uvedl Ivan Študlar ze společnosti JIKORD, která je koordinátorem krajské dopravy.

V jízdních řádech se od ledna objeví nový večerní spoj z Protivína do Písku, který bude jezdit ve všední dny i o víkendech. V sobotu a v neděli přibude nový vlak z Blatné do Březnice. V pracovní dny budou jezdit nové spoje na trati Jindřichův Hradec - Počátky - Žirovnice.

„Kvůli dětem přidáváme ranní vlak z Borovan do Českých Velenic,“ uvedl Študlar. V létě bude vždy v neděli jezdit vlak na trase Boršov - České Budějovice, který poslouží k přepravě vodáků splouvajících Vltavu.

Asi tříprocentní nárůst nákladů lze v roce 2016 čekat i u autobusové dopravy. I zde se objeví několik nových linek. Od ledna bude jezdit autobus ze Soběnova a Besednice směrem do Kaplice. Do Veselí nad Lužnicí a Soběslavi bude dopoledne zajíždět autobus ze Zlukova a Drahova.

„Nové spoje se objeví na trase z Horní Plané do Květušína a zpět, který leží v bývalém vojenském újezdu Boletice. Autobusy přibydou také v úseku Dačice - Slavonice,“ řekl Študlar.

Jihočeský kraj je rozlohou druhý největší ze 14 českých a moravských krajů, ale patří k nejméně osídleným, což zvyšuje nároky na koordinaci a ekonomiku dopravy. Se současnými železničními a autobusovými dopravci kraj v roce 2009 uzavřel desetileté smlouvy na zajištění základní dopravní obslužnost. Na železnici s Českými drahami a Jindřichohradeckými místními drahami, v autobusové dopravě s 11 dopravci. Dlouhodobé smlouvy mimo jiné umožňují rychlou modernizaci vozového parku a pořizování malých vozidel pro málo frekventované linky.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, doprava, Česko, železnice, autobusová doprava, České dráhy, Písek, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce vlaky a autobusy dotovat rekordní částkou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.