Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zatmění Slunce zasáhne fotovoltaické elektrárny. Temelín je na výkyvy připraven

Na dlouhou dobu poslední bude částečné zatmění Slunce, které v tomto rozsahu uvidí během zítřejšího dne Česká republika. Kotouč bude přikryt téměř z pětasedmdesáti procent. Zatímco se lidé na tuto mimořádnou událost těší, respekt z ní mají zástupci energetického odvětví.

Především jde o fotovoltaické elektrárny, které budou bedlivě střeženy. Nejzásadnějším problémem je jejich návrat do energetických sítí. Pokud totiž bude příznivé počasí, a že to zatím na jihu Čech vypadá na jasnou oblohu, může klesnout výroba slunečních elektráren během jedné hodiny až o 400 megawattů.

Jakmile však Měsíc začne odhalovat sluneční kotouč, začnou se fotovoltaické elektrárny skokově zapojovat do energetické sítě. Za jednu hodinu se tak může výroba zvednou až o 900 megawattů. V praxi to znamená, že by se hodinu co hodinu do sítě zapojoval téměř jeden blok Jaderné elektrárny Temelín.

Pečlivě se připravuje i ČEPS, která zajišťuje rovnováhu výrobu a spotřeby elektřiny. „Společnost ČEPS chystá tři druhy opatření. Technická - to znamená, že jsou k dispozici zdroje, které případné výpadky pokryjí. Počítáme s použitím standardních záložních výkonů z uhelných a vodních elektráren. V rámci organizačních opatření jsme přerušili práce na některých vedeních a uvádíme je do provozu, aby byla síť plně k dispozici. Taktéž se tento den nebudou konat žádné práce v elektrárnách, jakékoliv změny či zkoušky. Je nutné, abychom měli výkon zdrojů plně pod kontrolou. Z obchodního hlediska nakoupila společnost ČEPS dodatečné rezervní výkony, které lze použít pro regulaci výkonu. Náklady společnosti ČEPS spojené se zatměním se pohybují v řádu jednotek milionů korun,“ říká tisková mluvčí Barbora Peterová.

Temelín má v záloze přečerpávací elektrárny

Pro již zmíněnou Jadernou elektrárnu Temelín žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. „Zatmění slunce nemá vliv na bezpečnost elektrárny. Ta je i při problémech v síti plně soběstačná a je schopna z vlastních zdrojů zajistit napájení bezpečnostních systémů. Každopádně jsme v kontaktu s dispečinkem společnosti ČEPS a v případě potřeby jsme schopni soustavě pomoci i snížením výkonu. V době zatmění slunce je plánován standardní provoz elektrárny Temelín a nepočítáme s činnostmi, které by měly mít dopady na výkon obou bloků. Podobně k tomu bude ČEZ přistupovat i na svých ostatních zdrojích. Elektrárny pojedou ve standardním režimu a budou připraveny poskytnout regulační a další podpůrné služby. V záloze budou například i tři přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice, které dohromady budou schopny zajistit výkon odpovídající jednomu bloku elektrárny Temelín,“ přidává tiskový mluvčí JE Temelín Marek Sviták.

ČEPS je ale připraven i na nejhorší varianty. „O hrozbě možných potíží během částečného zatmění Slunce víme a intenzivně se na ni připravujeme. Pokles a nárůst výkonu fotovoltaických elektráren sice bude rychlý, ale není to nic, s čím bychom se nedokázali vypořádat. V Česku je oproti Německu a Itálii výkon solárních elektráren relativně malý, mohou se nás ale dotknout případné problémy, které by nastaly nezregulováním výkyvu v těchto přenosových soustavách. Společnost ČEPS udělá každopádně vše pro to, aby soustava zůstala v provozu,“ doplňuje Peterová.

Zdá se tedy, že ve všech ohledech jsou pracovníci v energetickém odvětví připraveni na zatmění Slunce. A udělají vše proto, aby si jej mohli lidé užít naplno, aniž by poznali jakékoliv výkyvy v energetické síti.

Štítky fotovoltaické elektrárny, elektřina, energie, síť, Temelín, megawatt, zatmění Slunce, elektrárna, ČEPS, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Měsíc, výroba, ČEZ, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatmění Slunce zasáhne fotovoltaické elektrárny. Temelín je na výkyvy připraven  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.