Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně se připravují se na obnovení výroby elektřiny

Po jednašedesáti dnech nastartoval temelínský provozní personál reaktor prvního bloku. Stalo se tak ve středu sedmnáct minut po čtvrté hodině ranní. Odstávka se tím dostala do závěrečné fáze spouštění bloku. Obnovení výroby elektřiny je plánováno na víkend.

Z důvodu plánované výměny čtvrtiny paliva přestal první blok vyrábět elektřinu 27. června. Harmonogram odstávky obsahoval deset tisíc činností, které jsou dokončeny.

„Spuštěním reaktoru bylo zahájeno několikadenní uvádění bloku do provozu. To je spojeno s provedením řady zkoušek v jaderné i nejaderné části elektrárny. Vedle ověřování parametrů paliva v reaktoru bude velká pozornost odborníků upřena k turbíně,“ uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Během odstávky byly vyměněny všechny tři nízkotlaké díly turbíny a vysokotlaká olejová regulace nahradila původní nízkotlakou. Díky tomu tak první blok zvýší výkon ze současných 1056 MWe na 1078 MWe, aniž by spotřeboval více paliva.

Vyvažování modernizované turbíny proběhne při výkonu reaktoru 30 procent. „Odborníci dva tisíce tun těžkou turbínu musí vyvážit s přesností na desetiny milimetrů. Vyrábět elektřinu blok začíná při 50procentním výkonu reaktoru,“ vysvětlil Sviták.

Druhý blok byl odstaven pro výměnu paliva od závěru dubna do poloviny června. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,864 miliard kilowatthodin elektřiny.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, první blok, konec odstávky, nastartování bloku, elektřina, Temelín, palivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně se připravují se na obnovení výroby elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.