Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplárna řeší odsíření. Lidé zaznamenali zvýšený hluk

Budějcká teplárna vydává v poslední době zvýšený hluk, který je pro okolní obyvatele nepříjemnou každodenní součástí. Podle amatérského měření dosahují hodnoty až 75 decibelů. Problém vyvstal z výstavby odsíření. Hluk jde od teplárenského komína do přilehlých městských částí.

S nadměrným rámusem se obyvatelé potýkají od začátku topné sezony. „Hluk je tak intenzivní, že proniká i přes okna s trojskly. Bohužel nejde o nějaký cyklický jev. Jekot je intenzivní celých 24 hodin,“ uvedl Jan Kadlec, který bydlí v Dukelské ulici.

Pan Kadlec provedl amatérské měření na necertifikovaném hlukoměru a hodnoty byly v rozmezí 64 až 75 decibelů. „Samozřejmě, že přes den vzhledem k provozu to není nejsilnější. Po čtvrté odpoledne už ale nic jiného není slyšet. O víkendu být u domu prostě nejde,“ dodává s tím, že hluk zasahuje od papíren až do Suchého Vrbného. „Já to odrazem od paneláků na Lidické třídě schytávám dvakrát.“

V okolí Dukelské ulice zjišťovala Budějcká Drbna názor i od dalších obyvatel a například mladý pár z Polní ulice si na hluk nestěžuje, ale souhlasí, že v noci je intenzita znatelnější. „Probíhající výstavba odsíření přinesla po zahájení topné sezony nečekaný problém, a to zvýšený hluk či svistot, který se od teplárenského komína nese do okolí a města,“ upřesnil problém mluvčí teplárny Zdeněk Zuntych.

Teplárna České Budějovice se kvůli problému obrátila na specialistu, který se věnuje akustickému engineeringu, aby s jeho pomocí zvýšenou hlukovou zátěž identifikovala a řešila. Nyní se zpracovávají podklady, hledají příčiny a technická řešení úpravy technologie, které by vedly ke snížení hluku.

Příčina problémů je pravděpodobně kvůli úpravě 120 metrů vysokého komína. „Původní keramická vyzdívka byla nahrazena nerezovou vložkou zvýšenou o jeden a půl metru. Šlo o první fázi harmonogramu prací, které skončily počátkem října a nyní pokračují stavbou vlastní odsiřovací jednotky,“ dodává Zuntych. „V komíně se zatím bez budovaného absorbéru, který působí jako tlumič hluku, vypouštěné spaliny chovají jinak.“

Zatímco keramická vyzdívka zvuk tlumila o čtyři až pět decibelů, nyní to hladký nerezový povrch opatřený minerální izolací neumožňuje. Tuto roli v technologii sehrává právě absorbér spalin, který bude ale dokončen a zprovozněn v létě příštího roku.

ČTĚTE TAKÉ: Budějčáci budou díky myčce kouře dýchat čistější vzduch

„Teplo a elektřinu tak během výstavby vyrábíme v provizorním, takzvaném bypassovém režimu. To naše současné možnosti limituje, ale některá provozní opatření jsme už udělali. Na kotli K12 jsme například upravili vzduchové trasy pro vlastní sání spalovacího vzduchu pro hořáky,“ uvedl vedoucí výroby tepla a elektřiny Miroslav Brabec.

Další opatření teplárna zavede podle doporučení výsledků akustického engineeringu. „Dotčeným obyvatelům města se omlouváme za dočasně zhoršené prostředí, které vyvolala stavba odsíření. Naši snahou je věc rychle řešit, ale šíření zvuku je v omezeném prostoru problém, který navíc velmi silně závisí i na aktuálním počasí,“ říká místopředseda představenstva teplárny Martin Žahourek.

Podle něho je vzhledem k rozsahu a složitosti technologie velice dobře možné, že nově dochází ke skládání určitých frekvencí a jejich zesílení, což se před uvedením opraveného komína do provozu nedělo. Situaci by mělo výrazně zlepšit zprovoznění vlastního absorbéru, který mimo svou hlavní funkci působí zároveň jako jakýsi velký tlumič.

Stavba odsíření spalin je největší ekologickou investicí teplárny. Zahrnuje stavbu zařízení na odsíření spalin uhelných kotlů K11 a K12 technologií mokré vápencové vypírky a zařízení na snížení emisí dusíku u kotle K11. Po dokončení investice se v krajském městě sníží emise oxidů síry SO2 a oxidů dusíku NOx v souladu s platnou legislativou.

Štítky Teplárna České Budějovice, zvýšený hluk, stížnost, hluk, komín, stavba, Jan Kadlec, Miroslav Brabec, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna řeší odsíření. Lidé zaznamenali zvýšený hluk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.