Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pozůstatky těžby uranu v Mydlovarech zmizí do deseti let

Laguny s radioaktivními odpady, které u Mydlovar na Budějcku zbyly po zpracování uranové rudy, zmizí do deseti let. Původně se přitom počítalo, že sanace skončí o 12 let později, tedy v roce 2036.

Za 26 let bylo rekultivováno teprve jediné ze sedmi odkališť, která se rozkládají na 270 hektarech, a také nejnebezpečnější část závodu - chemická úpravna uranové rudy.

Ministr průmyslu Jan Mládek, který se přijel podívat, jak sanace největší staré ekologické zátěže v kraji pokračuje, je smutný z toho, že se podniku nepodařilo vyčerpat na sanaci dalšího odkaliště evropskou dotaci z minulého plánovacího období, díky odvolávání k antimonopolnímu úřadu.

V nastávajícím plánovacím období bude peněz méně. Sanace ale podle něj přesto pokročila. Obyvatele v okolních obcích teď nejvíce trápí průjezd vozidel, která do kalojemů navážejí materiál a nedodržují předepsané trasy.

Diamo mělo už před rokem připravenou žádost o dotaci na konečnou sanaci plošně největšího kalojemu E, který se rozkládá na téměř 40 hektarech v areálu položeném nejblíže obci Mydlovary. Jeho likvidace se odhaduje na 735 milionů korun.

Výzva byla ale vyhlášena až koncem loňského září. To byl příliš krátký termín pro technologicky náročné práce. Do sanace se podnik pustil sám, letos zmizí dva hektary a v příštích dvou letech dalších deset hektarů.

Státní podnik Diamo nakonec žádal o dotaci na konečnou likvidaci kalojemu C2, který zaujímá plochu 25,5 hektaru. Náklady jsou odhadnuty na více než 470 milionů korun. Žádost nakonec muselo z časových důvodů stáhnout.

Do kalojemu je třeba ještě navézt 500 tisíc kubíků sanačních materiálů a následně 360 tisíc kubíků jílů a překrývky. Se zavážením kalojemu se přitom začalo v roce 2005.

O dotaci podnik na sanaci kalojemu C2 požádá v příštím plánovacím období. Stejně jako o příspěvek na konečnou rekultivaci dalších nádrží. Pouze poslední ze sedmi z kalojemů C1Z se bude řešit po roce 2020, musí být k dispozici k nakládání s dešťovými a odpadními vodami.

„Objem prací je zhruba v polovině z hlediska sanačního materiálu, z hlediska peněz zbývá na dofinancování asi 1,3 miliardy korun, dosud bylo sanováno za zhruba 1,4 miliardy korun,“ řekl ředitel příbramského závodu Diama Václav Plojhar, který má sanaci na starost.

Díky evropské dotaci zmizela v letech 2009 až 2010 nejnebezpečnější část závodu včetně kontaminované části chemické úpravny uranové rudy. Ta se tam zpracovávala bezmála 30 let od roku 1962.

Zdroj: ČTK
Foto: Wikipedia

Štítky Mydlovary, těžba uranu, sanace, Diamo, MAPE, odkaliště, environmentální remediace, Mydlovar, materiál, dotace, Jan Mládek, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Pozůstatky těžby uranu v Mydlovarech zmizí do deseti let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.