Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Posilování bezpečnosti Temelína už stálo dvanáct miliard. Energetici plánují další investice

Dokončením opatření, která reagují na havárii v japonské Fukušimě, program zvyšování bezpečnosti Jaderné elektrárny Temelín v letošním roce rozhodně neskončí. Energetici budou do modernizace investovat i v dalších letech. Slibují si od toho prodloužení desetileté licence na provozování prvního bloku, která skončí v říjnu 2020. Druhý blok má platnost licence o téměř dva roky delší.

Aktuálně zbývá v Temelíně dokončit pětinu z původních více než čtyřiceti opatření, která nařídila Evropská unie po zátěžových testech na všech 143 blocích evropských jaderných elektráren. Většinu požadavků už mají Jihočeši splněnu - kromě jiného rozšířili způsoby chlazení reaktoru, přidali další nezávislé zdroje výroby elektřiny pro klíčové bezpečnostní systémy nebo zlepšili vybavení a zázemí vlastní hasičské jednotky. V případě kolapsu pevné i mobilní sítě navíc může elektrárna s okolím komunikovat prostřednictvím satelitních telefonů.

„V letošním roce dobíhá montáž rekombinátoru vodíku, což je zařízení likvidující vodík v budově, která chrání reaktor. Zbylá opatření jsou organizační, navazující na školení a přípravu personálu. Program zvyšování bezpečnosti tím ale zdaleka nekončí a ani končit nebude. To, abychom neustále byli napřed, znamená dokonalou znalost stavu elektrárny a perfektní údržbu zařízení,“ upozornil nový ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek, jenž tuto funkci zastává od 1. ledna letošního roku.

Příprava na obhajobu licence začala

Získání licence na dalších deset let je kontinuální proces. „V průběhu celého provozu musíme splňovat náročné podmínky plynoucí z mezinárodní i české legislativy. Pouze plnit zákony ale nestačí. Musíme být o krok vpřed, abychom včas reagovali na zpřísňování požadavků. Přirovnal bych to k Formuli 1. Vítězství v jednom ročníku neznamená automatickou obhajobu v dalším roce. I zde musí týmy techniků své monoposty s ohledem na technický pokrok neustále významně vylepšovat,“ dodal temelínský šéf.

Opatření reagující na zátěžové testy budou stát celkem 750 milionů korun, na ceně elektřiny se však tato významná investice nijak nepromítne. „Většinu stress testových opatření jsme plánovali a měli připravenou už před událostí ve Fukušimě. Jsou součástí standardního investičního programu, díky kterému plyne do elektrárny miliarda ročně,“ vypočítal Bohdan Zronek s tím, že od začátku provozu Temelína ČEZ vložil do modernizace elektrárny a posilování bezpečnosti dvanáct miliard korun.

Výkon zvýší také turbína druhého bloku

V letošním roce čeká temelínskou elektrárnu několik standardních odstávek. Klíčová bude ta od poloviny dubna do poloviny června, kdy se druhý blok dočká výměny nízkotlakých částí turbíny, tedy stejné modernizace, jakou podstoupil v loňském roce první blok. Díky zvýšenému výkonu o dvě procenta tak vyrobí elektřinu pro dalších 50 tisíc českých domácností, a to při stejné spotřebě paliva.

„Z hlediska dvou nejdůležitějších parametrů, tedy výkonu a chvění, naplňuje nová turbína naše předpoklady. Ještě nás čeká optimalizace provozu na nižším výkonu v případech, kdy pomáháme stabilizovat přenosovou soustavu,“ představuje Zronek regulační schopnosti elektrárny.

Na konci roku čeká energetiky mezinárodní prověrka Sdružení provozovatelů jaderných elektráren, takzvané WANO Peer Review, a také dvě cvičení - to červnové bude zaměřené na fyzickou ochranu elektrárny, v září se uskuteční ve spolupráci s Jihočeským krajem a složkami IZS cvičení Zóna 2015.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, investice, modernizace, bezpečnostní opatření, Bohdan Zronek, licence, elektrárna, Temelín, Fukušima, elektřina, Evropská unie, Formule 1, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posilování bezpečnosti Temelína už stálo dvanáct miliard. Energetici plánují další investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.