Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Měšťanský pivovar neuspěl ve sporu o známku Budweiser

Budějovický měšťanský pivovar, součást skupiny Anheuser-Busch, neuspěl ve sporu o ochrannou známku obsahující slovo Budweiser. Nejvyšší správní soud potvrdil, že Úřad průmyslového vlastnictví postupoval správně, když vyhověl námitkám Budějovického Budvaru a známku nezapsal.

Agentura ČTK to ve středu zjistila z verdiktu zpřístupněného na úřední desce. Odůvodnění ale zatím NSS nezveřejnil. Jde o jeden z mnoha sporů kvůli známkoprávní ochraně proslulého budějovického piva.

„Budějovický měšťanský pivovar, a.s., definitivně ztratil ochrannou známku Budweis Bohemia 1795 Original Czech Lager Budweiser Bier a nesmí ji nadále používat. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zároveň vytvořilo důležitý precedens proti zneužívání naší ochranné známky Budweiser ze strany Budějovického měšťanského pivovaru i dalších subjektů,“ reagoval na rozhodnutí soudu mluvčí Budvaru Petr Samec.

Kombinovanou ochrannou známku v podobě etikety nebo tácku s textem Budweis Bohemia 1795 Original Czech Lager Budweiser Bier si měšťanský pivovar přihlásil v roce 2006. Národní podnik Budějovický Budvar ale reagoval námitkami, které odůvodnil rizikem záměny s osmi vlastními ochrannými známkami.

Úřad průmyslového vlastnictví dal za pravdu Budvaru. U běžných spotřebitelů prý skutečně existuje riziko záměny, a to zvláště kvůli použití dominantního pojmu Budweiser, což posléze potvrdila také justice.

„Nebezpečí záměny označení se posuzuje především okem takzvaného průměrného zákazníka, pro něhož jsou zaměnitelná především taková označení, která se shodují ve výrazném prvku, v dominující části označení,“ stojí v rozhodnutí Městského soudu v Praze z letošního ledna. Po nynějším zamítnutí kasační stížnosti Budějovického měšťanského pivovaru je verdikt definitivní.

Budvar měl s Budějovickým měšťanským pivovarem v minulosti více sporů. Obě firmy se hlásí k letité tradici vaření budějovického piva. Měšťanský pivovar mimo jiné v minulosti prostřednictvím žaloby navrhl zrušení Budvaru a jeho vymazání z obchodního rejstříku.

Ve světě vede Budvar mnoho známkoprávních pří s americkou skupinou Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev. Právě Anheuser-Busch před časem koupil Budějovický měšťanský pivovar i s řadou ochranných známek a nedávno také pivovar Samson.

ČTĚTE TAKÉ: Pivovar Samson má nového vlastníka. Je jím Anheuser-Busch

Zdroj: ČTK

Štítky Budweiser, ochranná známka, Budějovický měšťanský pivovar, Budějovický Budvar, pivovar, Nejvyšší správní soud České republiky, Úřad průmyslového vlastnictví, BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., Petr Samec, Anheuser-Busch InBev, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Zelenka

http://www.pivovary.info/prehled/samson/samson_h.htm

Čtvrtek, 24. července 2014, 20:48Odpovědět

Vladimír Zelenka

to stojí zato si přečíst a uděláte si sami názor

Čtvrtek, 24. července 2014, 20:46Odpovědět

Měšťanský pivovar neuspěl ve sporu o známku Budweiser  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.