Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Inspekce zjistila klamavou činnost u téměř 60 výrobků

Celkem 59 závažných pochybení ve 20 prodejnách velkých řetězců i menších obchodníků po celé České republice zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejzávažnější je prodlužování data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků.

„Uvádění nepravdivého data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků patří z hlediska potravinové bezpečnosti k nejzávažnějším prohřeškům. Přesto můžeme konstatovat zlepšení,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V prodejně Hruška v Javorníku prodloužili trvanlivost uzenin o dva dny, v Jednotě v Uherském Ostrohu lidé mohli koupit šunkový točený salám tři dny po datu použitelnosti stanoveného výrobcem. Klamání o spotřebě inspektoři zaznamenali také v pobočce Albertu v Litomyšli nebo v Konzumu v Ústí nad Orlicí.

Havířovský Kaufland u 17 položek v sekci ovoce a zeleniny nepravdivě uvedl zemi původu. „Stejný prohřešek se opakoval u stejného řetězce také v prodejnách Jindřichově Hradci a Šumperku. V Kauflandu v České Lípě jsme zadrželi mražené filety z aljašské tresky, u kterých analýza potvrdila o asi deset procent méně masa oproti údaji na obalu,“ řekl Kopřiva.

Mluvčí dodal, že Jednota Přehořov nabízela šest dní prošlý výrobek pro děti. „Antoniho dětská šunka měla seškrábaný údaj o datu použitelnosti. Dětem určené kuřecí párky nevhodné ke spotřebě jsme zjistili také v Bille v Českých Budějovicích,“ doplnil mluvčí.

Klamání o složení výrobku se dopustil táborský Albert, Kaufland v Praze 4 měl zase umístěnou národní značku KLASA u zboží, které ji nedostalo. „V prodejně v Mostech u Jablunkova jsme u kuřecího masa zjistili zápach. Potravina nebyla vhodná ke spotřebě,“ sdělil.

Prostějovské TEMPO klamalo u mléčných výrobků, Inva Group ve Frýdku-Místku zase u klobásek. Sýr v Tescu v Držovicích obsahoval nežádoucí plísně na povrchu, které byly viditelné pouhým okem. „Boskovické Tesco zase nabízelo párky s lepkavým povrchem a nakyslým zápachem. Stejně na tom byly párky v prodejně v Přemyslovicích, kde jsme našli i stopy hniloby,“ konstatoval Kopřiva.

Penny Market v Dobrušce uváděl spotřebitele v omyl tím, že k výrobkům z cizích zemí umístil do regálu štítek s nápisem ´Česká kvalita´. Brněnský Albert prodával arašídy, v nichž inspekce našla mrtvé červy, pavučinky a larvy.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky mléčný výrobek, Státní potravinářská inspekce, Albert Česká republika, Kaufland, Česko, párek, Tesco, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Uherský Ostroh, Hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce zjistila klamavou činnost u téměř 60 výrobků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.