Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějcký Samson spolupráce s pivaři ze zámoří těší

Jak jsme vás dnes již informovali, americká pivovarnická skupina Anheuser-Busch International odkoupila Budějovický měšťanský pivovar. Při této obchodní transakci se zámořské společnosti podařilo získat především část registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier, jde jí ale prý především o kontrolu nad duševním vlastnictvím.

ČTĚTE TAKÉ: Ochranná známka Budweiser Bier prodána Američanům

Podle Hospodářských novin Američané koupili Měšťanský pivovar od kyperské společnosti Harvestor, v níž je akcionářem podnikatel spojený s nevýhodnými prodeji tehdejšího svazáckého majetku. Harvestor nejprve rozdělil měšťanský pivovar na samostatnou firmu Pivovar Samson, na kterou přešel majetek, technologie i zaměstnanci původního pivovaru. Ta i nadále patří Harvestoru. Ve zbytkové části společnosti, kterou následně koupil Anheuser-Busch, zůstaly ochranné známky a nevelké pozemky se zdrojem vody.

Budějcká Drbna se proto spojila se zástupci jak Pivovaru Samson, tak i Budějovického Budvaru, kterých se tento mezinárodní obchod bezprostředně týká.

„Pro Pivovar Samson jde o velmi pozitivní zprávu. Ve spolupráci s Budějovickým měšťanským pivovarem hodlá rozšířit výrobu a zejména export piva Samson na zahraniční trhy. Vedení pivovaru se k poslednímu vývoji staví vstřícně. Očekává se výrazně rychlejší růst Pivovaru Samson,“ sdělil Budějcké Drbně mediální zástupce Františka Savova a Pivovaru Samson Michal Donath.

Podle ředitele národního podniku Budějovický Budvar Jiřího Bočka nebude nijak ohrožen ani čtvrtý největší producent piva v České republice. „Již v této chvíli můžeme říct, že změna vlastníka společnosti Budějovický měšťanský pivovar nemění nic na pevném a stabilním postavení našeho duševního vlastnictví, ať již se jedná o naše ochranné známky, ochranu označení původu, chráněná zeměpisná označení nebo naše obchodní jméno či právní subjektivitu. Změna se nedotýká ani našich obchodních aktivit,“ řekl Boček.

Z veřejně dostupných listin vyplývá, že ve vlastnictví Budějovického měšťanského pivovaru zůstávají nyní pouze ochranné známky, chráněná zeměpisná označení, webové domény s prvkem ´Budějovický´ nebo ´Budweiser´, archivní dokumenty a artéský vrt na vodu.

Původní vlastník Budějovického měšťanského pivovaru veškerá ostatní aktiva i pasiva převedl na nově založenou společnost Pivovar Samson, a.s., která je momentálně ve vlastnictví kyperské společnosti Harvestor Limited.

„Podle těchto dokumentů je vysoce pravděpodobné, že Anheuser-Busch nehodlá na území České republiky rozvíjet podnikatelské aktivity, zejména výrobu piva. Američané však nepochybně získávají kontrolu nad duševním vlastnictvím původního Budějovického měšťanského pivovaru a také si buduje pozici pro zapojení do případné privatizace Budějovického Budvaru po jeho transformaci na akciovou společnost,“ dodává ředitel Budvaru Jiří Boček.

Štítky BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., ochranná známka, duševní vlastnictví, pivovar, Budějovický Budvar, Jiří Boček, Česko, Hospodářské noviny, František Savov, Samson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký Samson spolupráce s pivaři ze zámoří těší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.