Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konference představila možnosti chytrých technologií ve městech

Snazší parkování, čistší ulice, přesnější hromadná doprava či úspory energií. To byly témata druhého ročníku konference CityCon, která se konala v Českých Budějovicích. Účastníci řešili hlavně zavádění takzvaného Internetu věcí a jeho využití pro pohodlí obyvatel a turistů.

Chytré technologie přinášejí řešení v oblastech, které v současnosti trápí obyvatele mnoha měst nejenom v České republice. Může jít například o chytré řešení parkování, zabezpečení budov, odečítání energií i vody, odpadové hospodářství.

Mezi takzvané chytré služby patří například udržitelná městská mobilita, inteligentní budovy a čtvrti, integrované infrastruktury a procesy v energetice, dopravě i informačních a komunikačních technologiích,“ uvedl náměstek hejtmanky Josef Knot, který nad konferencí převzal záštitu.

„Začínáme plánovat krajský program investic, který umožní čerpání prostředků místním městům i obcím, které se budou do systému Internetu věcí zapojovat,“ dodal Knot s tím, že průkopníkem v této oblasti je jihočeské město Písek, kde myšlenka konferenci uspořádat minulý rok vznikla a kde zavedení bezdrátové sítě Internetu věcí připravují.

ČD - Telematika plánuje data z IoT integrovat do inteligentních platforem v rámci SmartCity e-services Technologického centra Písek, kde by měl probíhat jejich management zahrnující nejen monitoring, ale i vyhodnocování či jejich interpretaci.

Datová centra i veškeré zázemí pro integraci dat z Internet of Things senzorických platforem máme připraveny,“ upřesňuje Radovan Polanský, výkonný ředitel Technologického centra Písek.

Inteligentní odpadkové koše samy zavolají popeláře

Kromě zástupců pořadatelského Technologického centra Písek nebo ČD –Telematiky, která se zabývá instalací infrastruktury pro Internet věcí, vystoupili na konferenci i představitelé firem, které mají s chytrými řešeními ve městech zkušenosti ze zahraničí.

Koše Bigbelly jsou učebnicovým příkladem fungujícího systému SmartCity, tedy chytrých měst. Zvyšují efektivitu svozu uličního odpadu tím, že využívají internetového spojení s dispečinkem. Mají vlastní solární panel a vnitřní lis,“ vysvětlila Tereza Dubsky, ředitelka společnosti VERB. Ta v posledních deseti letech instalovala tisíce zařízení ve více než 50 zemích světa.

U nás tento systém funguje v Karlových Varech, Praze, Brně a chystají se další. „Účast na konferencích, jako je tato, umožňuje seznámit zástupce municipalit s nejmodernějšími technologiemi a jejich zaváděním do každodenního provozu měst a obcí,“ dodala Tereza Dubsky.

Tisková zpráva

Štítky smart city, chytré město, CityCon, Internet, technologie, konference, České Budějovice, Josef Knot, Technologické centrum Písek, Česko, Písek, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konference představila možnosti chytrých technologií ve městech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.