Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Michal Veselý: Kdo není spokojen, má ideální prostor pro změnu zaměstnavatele

PR článek

Od pozic v realizační činnosti a obchodu přes řízení pobočky se v červnu letošního roku stal Michal Veselý provozním ředitelem mezinárodní společnosti Trenkwalder pro Českou republiku. Firmy, která pomáhá zaměstnancům najít nové a zajímavější pracovní příležitosti. A firmy, která zaměstnavatelům vybere nejlepší uchazeče na volnou pracovní pozici. I proto, že se v personalistice pohybuje Michal Veselý už třináct let, má skvělý přehled o českém trhu práce.

Jak hodnotíte současný vývoj na českém trhu práce? 
To, co se děje teď na trhu práce, nemá v historii samostatné České republiky obdoby. Zaměstnavatelé, zejména výrobní společnosti, stále hledají nové lidi. Stačí, když se podíváte během své jízdy autem. Kolem cesty uvidíte na každé druhé továrně nápis: „Přijímáme nové kolegy“. Dnes se kandidát, pokud má kvalitní profil, ani nemusí nikam hlásit a zaměstnavatelé nebo agentury ho samy oslovují prostřednictvím profesních sociálních sítí. To nebývalo. Dříve firma dala inzerát a čekala na reakce kandidátů. Nyní je situace v mnoha profesích opačná. 

Mění se v posledních letech český trh práce? 
Ano, jen ne o 90 stupňů, ale rovnou o 180 stupňů. Jak ve struktuře zaměstnanců, tak trendech jejich náboru. Již jsem zmínil přímé oslovení uchazečů prostřednictvím sociálních sítí. Dnes nám také odchází velká část zkušených zaměstnanců do důchodu a nemá je kdo nahrazovat. To samé je se zaměstnanci v IT. Najít zkušeného a skutečného odborníka v tomto odvětví je oříšek pro každého personalistu. 

Jakým způsobem ovlivňuje trh aktuální nízká nezaměstnanost? 
Pozitivním dopadem pro zaměstnance je, že firmy navyšují mzdy a bonusy pro zaměstnance. To vidíme v našich statistikách, ale i statistikách, které jsou veřejně dostupné. Problémem pro zaměstnavatele je případné naplnění objednávek u svých klientů. U výrobních společností nebo dodávek zboží. To se týká firem v logistice. Pokud nemám dělníky, nevyrobím. Setkáváme se se společnostmi, které jsou nuceny odmítat zakázky, protože nejsou schopny je pro nedostatek zaměstnanců realizovat. 

Nenaskýtá se nyní ideální čas na změnu pracovní pozice? 
Ano, dnes pokud někdo není spokojen nebo prostě jen chce více peněz, tak má ideální prostor pro změnu zaměstnavatele. Stačí se podívat například na naše nabídky práce nebo oslovit se svým životopisem naše HR konzultanty a ti mu poradí, kam se profesně dále ubírat. 

Mají čerství absolventi stále problém najít pracovní uplatnění? 
Mají to snadnější než v posledních letech. Nahrává tomu skutečně již několikrát zmíněná rekordně nízká nezaměstnanost. Absolventi by měli mít reálné očekávání. Setkáváme se často s tím, že kandidáti mají přehnané nároky. Co se týká absolventů technických oborů, ti mají nabídky na zaměstnání již při studiu. Zaměstnavatelé se o ně doslova přetahují a nabízejí jim bonusy.

Ve kterých oborech je největší poptávka po zaměstnancích? Platí stále, že jde o technické obory? 
Ano, je to přesně tak. Technické obory. Dále je poptávka po obchodních pozicích, v logistice a IT. 

Co byste doporučil lidem, kteří nyní hledají novou pracovní příležitost? 
Mít oči otevřené, nabídek je dnes všude dostatek. Být aktivní. Akčním lidem, kteří mají pozitivní přístup, jsou zaměstnavatelé nakloněni. Pokud si nebude člověk vědět rady, je například delší dobu u jednoho zaměstnavatele, naše společnost mu prostřednictvím svých konzultantů pomůže s karierním poradenstvím. Stačí být aktivní a oslovit nás.

Foto © Trenkwalder International AG – 2016 – all rights reserved

Štítky Michal Veselý, trh práce, Česko, Trenkwalder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Veselý: Kdo není spokojen, má ideální prostor pro změnu zaměstnavatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.