Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Infocentra ČEZ táhnou, hlásí růst návštěvnosti o 8,7 %

V prvním pololetí letošního roku navštívilo jedenáctku Infocenter Skupiny ČEZ po celé České republice téměř 80 tisíc návštěvníků. Největšímu náporu zájemců o tzv. technickou turistiku tradičně čelila přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně a Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Během svých dovolených i prázdninových cest po republice může navštívit energetické provozy ČEZ kdokoliv.

Češi ani letos nepolevují v zájmu o tzv. technickou turistiku. Podle statistik návštěvnosti Infocenter Skupiny ČEZ jich za první pololetí letošního roku do blízkosti energetických provozů ČEZ v České republice dorazilo celkem 79 624. Meziročně tak k elektrárnám dorazilo o 6 429 lidí více, což činí nárůst 8,7 procenta. Hlavní část sezóny z pohledu Infocenter je navíc v plném proudu až nyní – většina lokalit totiž zaznamenává vrchol návštěvnosti o letních prázdninách.

Nejsilnějším magnetem zůstává jeden z „divů“ České republiky – přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, kterou si za prvních šest měsíců nenechalo ujít 26 990 turistů. S ohledem na umístění v ChKO je exkurze rozdělena na dvě části – vedle prohlídky informačního centra, dolní nádrže a samotné elektrárny v nitru skalního masivu se nabízí i možnost návštěvy horní nádrže s výhledem na Jeseníky. Až k ní dopraví turistu šestisedačková lanovka, poté může použít ekologický mikrobus, nebo se vydat pěšky, na in-line bruslích či na běžkách.

Dlouhé stráně virtuálně -  poznejte, jak funguje přečerpávací elektrárna na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/.

Vysoký návštěvnický standard si drží obě jaderné elektrárny. Do Infocentra v Dukovanech, které si od roku 1994 připsalo už více než půl milionu návštěvníků, dorazilo 15 150 zájemců. V Temelíně do konce června napočítali 16 319 zájemců o prohlídku.

Seznamujeme lidi s jadernou energetikou a technikou obecně, což je nesmírně důležité. Před spuštěním elektrárny navíc některé protijaderné organizace strašily negativním dopadem na turistický ruch. Teď se ukazuje, že je to právě opačně,“ říká člen představenstva ČEZ ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Podívejte se do nitra jaderných elektráren na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/ a http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dukovany/

V žebříčku zájmu boduje také královéhradecké Infocentrum zaměřené na obnovitelné zdroje energie (6 491 návštěvníků), které je umístěno v secesní budově malé vodní elektrárny Hučák. Poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy, atd. V těsném závěsu následuje přečerpávací vodní elektrárna Dalešice (6 340 lidí).

Obvyklému prázdninovému náporu čelí nyní především vodní elektrárny v oblíbených rekreačních lokalitách – šumavské provozy Vydra a Čeňkova pila (za pololetí 1 928), ve Štěchovicích (1682 návštěvníků) nebo na jihočeském moři Lipně (1 586 lidí).

Projděte si elektrárny jako naživo na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

Nejoblíbenější pro návštěvy elektráren Skupiny ČEZ zůstávají letní měsíce, sezóna začíná v květnu a červnu školními výlety a díky turistům a rodinným výletům plynule pokračuje až do září. Další vlna zájmu přichází v době konání listopadového Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Infocentra ČEZ jsou však přístupná celoročně!

Více o Infocentrech Skupiny ČEZ v ČR na www.cez.cz/infocentr

Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, elektrárna, ČEZ, Česko, přečerpávací vodní elektrárna, Dlouhé stráně, Dukovany, Jaderná elektrárna Temelín, turistické centrum, Jeseníky, Týden vědy a techniky AV ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Infocentra ČEZ táhnou, hlásí růst návštěvnosti o 8,7 %  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.