Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tunely propojující Temelín s Vltavou prošly rekonstrukcí

Rozsáhlou rekonstrukcí prošla dvě klíčová potrubí, která propojují Jadernou elektrárnu Temelín s Vltavou. Během ní energetici kontrolovali a upravovali plochu o velikosti 60 tisíc metrů čtverečních. Práce na potrubí, kterým by bez problému prošel člověk menšího vzrůstu, trvaly tři roky a společnost ČEZ do celkové rekonstrukce investovala přibližně 235 miliónů korun.

Pro jihočeskou jadernou elektrárnu jsou dva téměř šest kilometrů dlouhé přivaděče klíčové. Do Temelína totiž přivádí vodu, která je důležitá pro provoz elektrárny. „Voda je pro jadernou elektrárnu stejně důležitá jako pro člověka. Pro spolehlivý a bezpečný provoz musíme mít zařízení pro dodávky vody dlouhodobě ve velmi dobrém stavu. A to nám zajistí i speciální nátěr,“ vysvětlil investici ředitel elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

Aby mohli technici rekonstrukci provést, museli po celé trase postupně vybodovat dvacet speciálních vstupů. Ty byly od sebe vzdáleny přibližně 300 metrů. Hlavní práce probíhaly přímo uvnitř potrubí, které se nachází minimálně jeden a půl metru pod zemí.

Nejprve museli potrubí vyčistit a odstranit korozní úsady. „Z každého 300metrového úseku to dělalo 15 tun usazeného materiálu. Dělali jsme to pomocí vody stříkající pod velkým tlakem. Následovala kontrola stavu, případné opravy a další čištění. Teprve pak jsme mohli nastříkat tři ochranné vrstvy, kdy vrchní obsahuje speciální skelné čočky pro dosažení vysoké odolnosti,“ popsal jednotlivé kroky Aleš Hadrávek, ředitel úseku Projekty jaderných elektráren Škoda Praha Invest.

Nová ochranná vrstva byla nanesena na vnitřní povrch potrubí o celkové ploše tři hektary. „Za oba přívodní řady to znamenalo, postarat se o plochu, která odpovídá šesti českobudějovickým náměstím,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podle energetiků je životnost nového nátěru až padesát let. Aktuálně dokončili závěrečné kontroly. V příštím týdnu se potrubí uzavře a už v něm bude proudit pouze voda. Jednou za tři roky pak budou probíhat pravidelné kontroly.

Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, elektrárna, ČEZ, rekonstrukce, Vltava, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, ŠKODA PRAHA Invest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tunely propojující Temelín s Vltavou prošly rekonstrukcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.