Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Temelíně ověřovali „brzdy" jaderného bloku

Jaderné brzdy jsou funkční. Takový je výsledek důležité zkoušky, kterou provedli v noci z neděle na pondělí operátoři na druhém bloku. Ověřovali funkčnost všech 61 regulačních tyčí, takzvaných klastrů. Zkouška trvala hodinu a půl a potvrdila dobrý stav klíčových bezpečnostních prvků.

Jednou za tři měsíce prověřují operátoři na každém temelínském bloku připravenost klíčového bezpečnostního systému. „Zkouška se provádí za provozu a dopady do výkonu jsou zanedbatelné,“ podotkl temelínský mluvčí Marek Sviták.

I tak ale ČEZ plánuje zkoušky raději na víkend a na noc, kdy je spotřeba elektřiny nižší. „Obecně zkoušky, které by mohly mít vliv na výkon bloku, plánujeme na noční směny a zpravidla i na víkend, kdy je spotřeba elektřiny o dvacet procent nižší než v denní energetické špičce,“ vysvětlil temelínský ředitel Bohdan Zronek.

Každý z klastrů operátoři ověřují po jednom. Pomocí řídicího systému spustí řídící tyč minimálně o dvacet centimetrů. „Ověřujeme ovladatelnost klastrů a jejich průchodnost palivem,“ dodal Sviták.

Jednou měsíčně pak operátoři prověřují připravenost šesti klastrů v desáté skupině, pomocí kterých se reguluje rozložení výkonu reaktoru.

Regulační tyče, klastry,  jsou „brzdy“ jaderného reaktoru. Za provozu jsou vysunuty. V případě potřeby rychlého odstavení reaktoru, stačí operátorům zmáčknout červené tlačítko a tyče vlastní vahou projdou palivem. Reaktor je tak odstaven do tří vteřin.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky operátor, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně ověřovali  „brzdy" jaderného bloku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.