Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Plané nad Lužnicí roste moderní tavírna sýrů. Zaměstná pět stovek lidí

Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, staví v Plané nad Lužnicí na Táborsku novou halu, kde bude tavírna sýrů. Podle ředitele firmy Milana Teplého vznikne ve městě nejmodernější mlékárna ve střední Evropě. Letos zde podnik investuje 150 milionů korun

Areál v Plané má rozlohu 8,5 hektaru. Postupně se sem přesune celá výroba z Řípce na Táborsku. Madeta, která zaměstnává 1500 lidí, letos celkem investuje 300 milionů korun. V Plané bude pracovat 500 lidí. Společnost zpracuje zhruba 900 tisíc litrů mléka denně, z toho v Plané asi 400 tisíc litrů.

V těchto dnech se začíná stavět další výrobní hala, bude sloužit k výrobě tavených sýrů. Finišujeme také investice na druhé etapě stěhování, což je plátkování sýrů, instalují se tam výrobní linky," řekl ČTK ředitel závodu Planá David Fajfr.

Plátkovna rozjede zkušební provoz v březnu nebo v dubnu, bude tam pět linek, z toho dvě automatizované. Jedna z nich bude mít oproti nejrychlejší lince z Řípce dvojnásobnou kapacitu. „​Výkon linky by měl být sto stogramových balíčků za minutu, to je dvakrát větší výkon, než má nejrychlejší linka v Řípci, která má padesát balíčků za minutu," řekl Fajfr.

Další úspory přinese podle mluvčí Madety Marty Faktorové to, že dosud se sýry z Plané převážely do plátkovny v Řípci, kde se balily, což teď odpadne. Do Plané už Madeta loni přestěhovala sýrárnu, kde se dělá poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939. Závod v Řípci, kde výroba skončí, firma podle Faktorové prodávat nebude.

Madeta vyrábí 260 mléčných výrobků, z toho tvoří jednu čtvrtinu sýry. Firma, jejíž obrat v roce 2015 činil 5,5 miliardy korun, má zhruba 680 dodavatelů mléka. Letos neprodlouží smlouvy se 44 z nich, kvůli hospodářským sankcím mezi Evropskou unií a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Planá nad Lužnicí, sýr, Madeta, mléko, Řípec, Milan Teplý, okres Tábor, střední Evropa, Evropská unie, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plané nad Lužnicí roste moderní tavírna sýrů. Zaměstná pět stovek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.