Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelínští hasiči měli více než tisícovku výjezdů, nově musí mít prověrku NBÚ

Hasiči z jaderné elektrárny Temelín měli loni 1020 výjezdů, hlavně preventivní zásahy. Ve srovnání s rokem 2015 jich měli o 283 víc, přibylo požárních asistencí spojených s delšími odstávkami. Kvůli novému atomovému zákonu budou muset mít hasiči bezpečnostní prověrku NBÚ.

V průměru vyjížděli loni skoro třikrát denně, ale žádný požár nehasili. Nejčastěji poskytovali technickou výpomoc a dohlíželi na činnosti spojené s požárním rizikem jako broušení nebo práce na generátoru.

„Loni asistovali u rizikových prací v průměru každý den, dohlíželi na ně v 369 případech," řekl ČTK ředitel bezpečnosti ČEZ Roman Havlín. Kdekoli v areálu elektrárny musí hasiči zasáhnout nejpozději do čtyř minut.

V 231 případech loni vyjížděli kvůli technické výpomoci. „Její charakter je různý. Od vyproštění lidí z výtahu, likvidaci námrazy z chladicích věží až po práce ve čtyřiceti metrech," řekl ČTK Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Jako jedni z prvních letos hasiči požádají o bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Kvůli novému atomovému zákonu jí bude muset do roku 2020 projít až pětkrát více zaměstnanců jaderných elektráren. První žádosti odejdou z Temelína v únoru, celkově se v elektrárně prověrky dotknou asi 500 lidí.

Temelínská jednotka má 76 hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. Používají čtyři cisterny, protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Zázemí mají v seizmicky odolné budově, při zásazích využívají i osvětlovací balony nebo mobilní čerpadla.

„Vedle toho umí zlikvidovat neviditelné plameny, které jsou charakteristické pro hoření vodíku, nebo vyprostit lidi z trosek budov. Od loňského podzimu jsou součástí poplachového plánu kraje," řekl temelínský mluvčí Marek Sviták s tím, že šestkrát vyjížděli loni za hranice elektrárny, většinou k dopravním nehodám. 

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Národní bezpečnostní úřad, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínští hasiči měli více než tisícovku výjezdů, nově musí mít prověrku NBÚ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.