Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Temelín nabízí selfíčko přímo z reaktorového sálu

Fotka z reaktorového sálu Jaderné elektrárny Temelín. Až doteď se netradiční možnost týkala pouze několika desítek lidí a to během odstávek pro výměnu paliva. Nově si fotografii ze srdce jihočeské jaderné elektrárny může pořídit kdokoli. A nemusí přitom ani do žlutého oblečení. V temelínském infocentru nově funguje fotokoutek v podobně reaktorového sálu.

Několik let zde bývaly vitríny pro výstavu různých ručně dělaných výrobků. Ty teď uvolnily místo reaktorovému sálu. Přesněji řečeno jeho zmenšené maketě. Ta je přibližně 250krát menší než reálné srdce jaderné elektrárny. Přesto zástupci ČEZ očekávají, že tudy projde dvacetkrát více lidí než reálným reaktorovým sálem. „Nový fotokoutek bude běžně dostupný každému návštěvníkovi našeho infocentra. Žádné formuláře, žádné kontroly, žádná povolení. Opravdu bude stačit jen přijít a vyfotit se,“ poznamenal tiskový mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Mezi prvními se vyfotili studenti Jihočeské univerzity. „Bylo to překvapení, rozhodně jsme to nečekali. Podle mě se podařilo reaktorový sál napodobit věrohodně. Na svůj Facebook si to asi dám, když už tady stojím s takovým fešákem,“ s nadsázkou glosovala pózování s figurou pracovníka elektrárny čtyřiadvacetiletá studentka Jihočeské univerzity Veronika Růžičková.

Po motýlí louce je fotokoutek další zajímavostí, kterou ČEZ pro návštěvníky temelínského infocentra v poslední době připravil. „Fotokoutek byl spíše o nápadu než o drahé technice. Je to v podstatě tapeta s prostorovou fotografií. Selfíčka a fotky z netradičních míst letí a něco takového chceme našim návštěvníkům nabídnout,“ vysvětlil Petr Šuleř, vedoucí temelínské komunikace.

Že jde o maketu nikoli reálný reaktorový sál, prozradí oblečení návštěvníků. „Zvažujeme připravit i žluté kombinézy, aby virtuální realita byla co nejvěrohodnější,“ dodal Šuleř.

Od října měli zájemci možnost vyfotit se v netradičním prostředí jaderného reaktoru na výstavě Accelerating Science. Ta na českobudějovickém výstavišti přivítala během tří měsíců téměř 22 tisíc návštěvníků. Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN teď výstavu přestěhuje do tureckého Istanbulu.

Loni Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín navštívilo 32 tisíc lidí. Dlouhodobě tak zámeček Vysoký Hradec patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, výstava, ČEZ, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Facebook, Istanbul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín nabízí selfíčko přímo z reaktorového sálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.