Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Loňská výroba Temelína by stačila k pokrytí téměř roční spotřeby českých domácností

Přesně 12,1 terawatthodiny elektřiny (TWh) loni vyrobila Jaderná elektrárna Temelín. Je to o 2 TWh méně než o rok dříve, i tak by ale Temelínem vyrobená elektřina vystačila českým domácnostem na deset měsíců. Od zahájení výroby v prosinci 2000 vyrobila jihočeská elektrárna 191,4 TWh elektřiny, což by celé České republice stačilo na tři roky.

Loni se Temelínu dařilo především v první polovině roku. Hodnota 8,8 TWh znamenala historicky nejvyšší výrobu elektřiny za prvních šest měsíců. Navíc květnová výroba 1,6 TWh představovala i měsíční rekord. „První půlrok jsme elektrárnu provozovali plynule. Pomohlo i posunutí začátku odstávky z konce dubna na začátek června,“ uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Přes dobré první pololetí celková výroba nedopadla podle představ energetiků. Projevily se především odstávky. Na druhém bloku trvala tři měsíce, první blok elektřinu nevyráběl o měsíc déle. Způsobily to dodatečné práce, které vyplynuly z výsledků odstávkových kontrol. Nad rámec původního harmonogramu to byly především dodatečné úpravy rozvodů surové vody, parogenerátorů nebo práce na turbíně.

Dva měsíce trvalo odladění turbíny

Méně elektřiny vyrobil druhý blok a to paradoxně i přesto, že jeho odstávka pro výměnu paliva byla kratší. Dva měsíce totiž trvalo odladění turbíny. Během té doby blok vyráběl elektřinu pouze nepravidelně. Její výrobce opakovaně upravoval vůli v systému olejového těsnění turbíny. Více času si vyžádalo i dosažení plného výkonu. „V tomhle směru jsme hodně závislí na výrobci. Je to podobný vztah jako mezi řidičem a autoservisem. Zjednodušeně řečeno, sledujeme kontrolky a pokud něco nevychází, tak reagujeme podle doporučení výrobce,“ poznamenal Sviták.

Plného výkonu temelínská dvojka dosáhla v polovině listopadu a po Vánocích se přidal i první blok.

Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, kdy do sítě dodal 15,3 TWh elektřiny. Svojí produkcí oba temelínské bloky již několik let kryjí pětinu české spotřeby. Například jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely čtyři roky, jihočeským domácnostem by stačila na 10 let.

Foto ČHMÚ

Štítky elektřina, Temelín, výroba, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňská výroba Temelína by stačila k pokrytí téměř roční spotřeby českých domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.