Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Temelíně testovali důležitý bezpečnostní systém

Elektřinu, která by vystačila 60 českým domácnostem na měsíc, vyrobil za dvě hodiny důležitý záložní systém temelínské elektrárny. Připravenost jednoho z hlavních dieselgenerátorů prokázal dvouhodinový test. Zkouška s „ostrou“ výrobou elektřiny se na každém z hlavních dieselgenerátorů dělá jednou ročně. Aktuálně jí prošel dieselgenerátor číslo jedna.

Pokud by závada na jednom ze tří hlavních dieselgenerátorů nebyla opravena do sedmi dnů, musel by blok snížit výkon, případně být odstaven. Při poruše dvou mají temelínští technici na opravu alespoň jednoho z nich čtyři hodiny. Podmínky na připravenost klíčových bezpečnostních systémů jsou nekompromisní. A přestože reálně jsou v provozu pouze několik hodiny v roce, jejich stav si elektrárna velmi pečlivě hlídá. Jen do jejich údržby ČEZ ročně investuje téměř tři milióny korun. „Je to klíčový bezpečnostní systém. Bez elektřiny je jaderná elektrárna velmi zranitelná. Proto hlavních dieselgenerátorů máme v Temelíně hned deset a jejich stav pečlivě sledujeme,“ vysvětlil Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Vše začíná už jejich ochranou. Jsou umístěny v seizmicky odolných budovách. „Jejich odolnost je stejná jako odolnost budovy, která chrání reaktor. To znamená, že zvládnou zemětřesení 5,5 stupně Richterovy stupnice, což je asi stokrát víc, než bylo v blízkosti elektrárny kdykoli zaznamenáno,“ dodal Sviták.

Vstoupit k nim může pouze člověk s příslušným oprávněním. I tak se vše děje pod dohledem a za souhlasu temelínské ochranky. Uvnitř zodolněné budovy je pak 7,5 metrů dlouhý a 82 tisíc kilo vážící lodní naftový motor o objemu 720 litrů. Výkon 6300 kW odpovídá přibližně 60 osobním automobilů. Za hodinu si naftový agregát vezme 1500 litrů. „Podzemní nádrže vystačí na dva dny provozu. Pak je možné naftu do dieselgenerátorů doplňovat ze dvou 1000 m3 zásobníků vzdálených necelý kilometr,“ poznamenal Jaroslav Mleziva, systémový správce temelínských dieselgenerátorů. Vlastní zásoba nafty vystačí elektrárně na měsíční provoz jednoho záložního agregátu.

Nejdůležitější dieselgenerátory jsou testovány minimálně dvakrát měsíčně. „Jednou za dva týdny se zkouší start a několikaminutový provoz bez výroby elektřiny. Jednou za tři měsíce vyrábí dieselgenerátor elektřinu pouze pro systémy uvnitř elektrárny a jednou za rok putuje proud do přenosové soustavy,“ popsal Mleziva varianty zkoušek.

Roční test má první temelínský dieselgenerátor za sebou. Za dva týdny ho čeká pravidelná zkouška startu.

Štítky Temelín, elektrárna, bezpečnostní systém, elektřina, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně testovali důležitý bezpečnostní systém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.