Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stále více jihočeských poboček pošt provozují obce či podnikatelé

Stále víc obcí či podnikatelů se hlásí do projektu Pošta Partner, který provozuje Česká pošta. Jde o projekt smluvních partnerů, kdy za úplatu provozuje pobočku pošty třetí subjekt. V celých Čechách už je takových partnerů 223, na jihu Čech sedm, do poloviny příštího roky přibudou v regionu desítky dalších.

„Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Z hlediska poskytovaných služeb mezi tím není žádný rozdíl,“ uvedl ředitel pobočkové sítě Jižní Čechy České pošty Miroslav Štěpán. Česká pošta vybaví pobočku, která může vzniknout na místním obecním úřadě nebo i v samostatné místnosti tamního obchodu, nábytkem a výpočetní technikou a pak přispívá na její provoz a zajišťuje doručování poštovních zásilek.

„Pro starosty obcí je to atraktivní služba, kterou jim navíc částečně dotujeme. Atraktivní je ale i pro nás, protože platit kompletní provoz je o mnoho náročnější,“ uvedl Štěpán.

Pošta nechce sdělovat finanční podmínky partnerství. Od poloviny srpna, ale pro partnery navýšila finanční odměnu a podle Štěpána je tím projekt atraktivnější hlavně v menších obcích. „Poptávka je velká,“ uvedl Štěpán.

Model funguje například v Německu nebo v Rakousku. Česká pošta předpokládá, že bude mít v roce 2025 asi 700 vlastních provozoven a 2500 partnerských pošt. Ještě letos chce uzavřít 200 smluv o provozování Pošty Partner. „Na území jižních Čech se jedná zhruba o deset až 20 pošt, které jsou před podpisem,“ uvedl Štěpán.

Od dubna provozuje pobočku České pošty ve Smilových Horách na Táborsku zdejší obecní úřad, podle starostky Jany Králové si místní službu chválí.

„Jsou rádi, že jsme pobočku i nadále udrželi a mohou využívat jejích služeb bez omezení,“ uvedla starostka obce, která má zhruba 360 obyvatel.

Na poště pracuje zaměstnankyně obecního úřadu, která působí i jako správcová obecní ubytovny. Pošta je zde otevřena denně od 7:00 do 10:00, ve středu i odpoledne od 15:00 do 16:00.

Partnerské pošty fungují na Táborsku i v obcích Stádlec a Sudoměřice u Tábora, na Prachaticku v obci Ktiše a Zbytiny, na Jindřichoradecku v Dešné u Dačic a obci Písečná a v místním obchodě v obci Chřešťovice u Písku.

Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, to jest příjem a výdej listovních a balíkových služeb, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby jako on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů a tisku.

Foto flickr.com, Serge Bystro | Zdroj ČTK

Štítky Česká pošta, projekt, Česko, Miroslav Štěpán, obecní úřad, Jihočeský kraj, Jana Králová, okres Tábor, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále více jihočeských poboček pošt provozují obce či podnikatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.