Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Večer bude plánovaně odstaven první temelínský blok pro výměnu paliva

Výměna paliva, kontrola reaktoru, turbíny a bezpečnostních systémů patří k hlavním činnostem, které v elektrárně Temelín provedou během plánované odstávky prvního bloku. Ta začne v pátek večer a předběžně je plánována do poloviny listopadu.

Snižovat výkon reaktoru začal provozní personál v 18 hodin, elektřinu blok přestane vyrábět o tři hodiny později. K odpojení turbogenerátoru od přenosové soustavy dojde při třetinovém výkonu reaktoru kolem 21. hodiny. První dva dny zařízení chladne, naplno se pak odstávkové práce rozběhnou od pondělí.

K hlavním činnostem bude patřit výměna čtvrtiny paliva. Ověřovat se bude stav tlakové nádoby reaktoru a kontrolou projdou bezpečnostní systémy i všechny díly turbíny. „Bude to vůbec poprvé, kdy budeme otevírat najednou všechny čtyři díly turbíny. Jde o preventivní opatření na základě výsledků kontrol turbíny druhého bloku,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Čtyři kontejnery s použitým palivem budou vyvezeny do skladu použitého paliva, kde obsadí 29. až 32. pozici. Zvýšený počet vyvážených kontejnerů odlehčí odstávkám v následujících letech.

Celkově zahrnuje harmonogram odstávky přibližně dvanáct tisíc činností. Na jejich zajištění se bude podílet cca 700 pracovníků z šesti desítek dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Druhý blok je odstaven od 3. června. Aktuálně je zavezeno palivo, uzavřen reaktor a zbývají závěrečné zkoušky. „Od jejich výsledku se bude odvíjet start reaktoru, kterému ale musí předcházet povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,“ poznamenal Sviták. Obnovení výroby elektřiny je plánováno na začátek září.

Ani jedna z odstávek nebude mít vliv na dodávky elektřiny. „Obě odstávky jsou s předstihem nahlášené. Navíc v létě je nižší spotřeba a chybějící výkon ČEZ pokryje jinými zdroji,“ dodal Sviták.

Štítky palivo, Jaderná elektrárna Temelín, elektřina, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Večer bude plánovaně odstaven první temelínský blok pro výměnu paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.