Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárna získala na investice 212 milionů dotací. A usiluje o další

A pak, že si české firmy neumí „sáhnout“ na dotace. Českobudějovická teplárna jich během let 2012 až 2015 získala v souhrnu za 212 milionů korun z evropských a národních fondů. Využila je na podporu svých investic, především těch ekologických. V její novodobé historii to je nový prvek, protože podobné zdroje financování dříve nevyužívala. Šlo o dotace ze SFŽP, Operačního programu Životní prostředí a o granty Evropské investiční banky.

Teplárna v letech 2012 až 2015 celkem proinvestovala 780 milionů korun, z toho 640 milionů do ekologizace provozu, především výměny zastaralých rozvodů tepla za nové a do odsíření uhelných kotlů.

„Cesta k dotacím nebývá vzhledem k náročnosti pravidel snadná, ale významně investice zlevňuje. Důležitá je proto už příprava. A to jak vlastní žádosti o dotaci, tak především celého investičního záměru. To je jednoznačně nejnáročnější a také nejdůležitější část každého projektu. Lze s nadsázkou říci, že čím kvalitnější příprava, tím procesně snazší získání dotace. A tohle naši zaměstnanci zvládli výborně,“ říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva teplárny.

Další dotace chce nyní firma získat na nové etapy modernizace teplárenského potrubí ve městě. Na roky 2016 a 2017 se například připravuje stavba horkovodního propoje z areálu teplárny v Novohradské ulici do výměníkové stanice Klaricova. Tato akce bude rozsahem a náročností zřejmě nejsložitější, neboť horkovod povede přes frekventované ulice jako je Rudolfovská, Lannova a Mánesova.

„Tím napojíme současný horkovodní distribuční systém přímo na vlastní teplárenský zdroj. To nám umožní podstatně zlepšit regulaci vlastní výroby tepelné a elektrické energie, dál ji zefektivnit a snížit distribuční ztráty,“ vysvětluje Martin Žahourek.

Autoři

Štítky dotace, investice, Evropská investiční banka, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna získala na investice 212 milionů dotací. A usiluje o další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.