Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zahradnictví, které baví. Ve Stříteži si na své přijdou velcí i malí

Nedaleko Volyně leží vesnička Střítež, ve které by jen málo koho napadlo hledat zahradnictví. Navíc takové, ze kterého vám doslova spadne „brada dolu“. Tak přesně se dá popsat rodinná firma Bošků ze Stříteže, kteří se v oboru pohybují více než třicet let.

 „Vše to začínalo jen prodejem sazenic, zeleniny a ovoce. Postupně se přidávaly kytky, stromky, první skleník, prodejna... Teď tu máme více než devíti hektarové zahradnictví s několika foliovníky, jezírky, altánkem, ohradami pro zvířátka,” vypráví jeden z majitelů Václav Boška.

Při pohledu na zahradnictví se zdá až neuvěřitelné, že se o celý areál stará pouze sedm lidí. „Vždycky je co dělat. Od rána do večera. Nejhorší je, když po tom zahradnictví chodíte, neustále vidíte nedostatky. Mně hrozně vadí, když jsou někde prázdná místa nebo plevel. Nevypadá to prostě pěkně. Kromě toho navíc ještě rozvážíme zboží do některých prodejen v okolí, dovážíme zákazníkům objednávky. Někteří si i zde koupené květiny nechají rovnou osadit do truhlíků,” popisuje majitel.

Několikrát do roka zahradnictví pořádá různé akce, na které může kdokoliv přijet. „Teď v sobotu 7. října budeme mít Střítežské dýňování. Budeme vařit dýňovou polévku, soutěžit ve vydlabávání dýní a připravujeme i tématickou výstavku. Vždycky akce doplníme ještě o zajímavý doprovodný program, takže o zábavu je také postaráno,” říká Alena Bošková. 

Na tyto akce s sebou jistě vezměte i děti. Kromě zahradnického sortimentu zde totiž najdete i několik výběhů, kde byste okrasné květiny hledali jen marně. V nich se spokojeně pasou kozy, osel, daňci nebo lamy. Boškovi mají dokonce i klokany. „Máme jich jen o jednoho méně než v hlubocké zoo,” chlubí se Václav Boška. O tom, že se jim lidská společnost velice líbí, není pochyb. Jen co kolem jejich království projdete, už se k vám hrnou s nadějí, že dostanou něco na zub. „Samozřejmě je s těmi zvířaty v zahradnictví dvakrát tolik práce, ale je to radost. Vždy, když kolem výběhů některý z nás jde, tak je nakrmíme, pomazlíme se. Je to i příjemné odreagování,” dodává.

 

Sortiment, který zahradnictví nabízí, je opravdu široký. Od balkonových květin, okrasných stromků a keřů, ovocných stromků a keřů, po chryzantémy, vřesy, truhlíky všech velikostí a druhů, dušičkové zboží, svíčky, věnce, hnojiva, postřiky a mnoho dalších zahrádkářských doplňků. Zakoupit můžete i dárkový poukaz. Pokud se tedy rozhodnete ozdobit svůj dům a zahradu, Zahradnictví Střítež Boškovi je jasná volba, s výběrem vám vždy rádi poradí.

K osazování sazeniček na novou sezonu Boškům pomáhá stroj. „Ručně bychom se z toho zbláznili. Já to vždycky potom procházím a kontroluju, jestli rostlinky prosperují. Musí mít krásně bílé kořínky,” ukazuje Václav Boška, který prozradil, že teď se nejvíce prodávají chryzantémy. Ty ostatně můžete vidět, krásně zbarvené, všude kolem. Plánů mají Boškovi do budoucna dost. „Chtěli bychom to ještě rozšířit. Minimálně tady vybudovat větší parkoviště, aby měli zákaznící, kteří k nám přijedou, větší pohodlí s parkováním,” prozrazují.

Celou procházku zahradnictvím zpříjemní krásně udržovaná jezírka, která jsou plná ryb. „Jezírka bychom chtěli ještě rozšířit. Nad jedním tady máme krásný altán. Teď na podzim, kdy všechno hraje barvami, to všechno dohromady vypadá pěkně,” ukazuje majitel. Při pohledu na celý areál se majitelova slova jen potvrzují. Je to jedním slovem prostě nádhera.

Štítky Zahradnictví Střítež, Boškovi, květiny, zahrada, zoo, Střítež, zahradnictví, Václav Bošek, Volyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahradnictví, které baví. Ve Stříteži si na své přijdou velcí i malí  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.